Pomocí tohoto triku můžete během chvilky nechat zakoupené avokádo dozrát. Do 10 minut budete mít avokádo dokonale zralé a plné čerstvé a lahodné chuti.
Pokud si také rádi pochutnáte na tomto exotickém ovoci, nejspíše oceníte tento geniální trik. Nemusíte čekat několik dní, než bude avokádo zralé k jídlu. Díky tomuto jednoduchému postupu máte za pár minut avokádo připravené. Ihned ho můžete využít k přípravě vašeho oblíbeného jídla. Vychutnejte si avokádo naplněné nejlepší chutí a dopřejte svému tělu bohatou a nutričně nabitou pochoutku plnou prospěšných tuků.
Jak vybrat nejlepší avokádo
Při výběru avokáda byste se měli zaměřit na jeho barvu a zjevné povrchové vady. Jestli je na první pohled avokádo bez závady, můžete jeho zralost otestovat pomocí hmatu. Avokádo by nemělo být příliš tvrdé, ale ani moc měkké. Pokud se slupka po zmáčknutí snadno prohne, nemusí to vždy znamenat, že je avokádo zralé. Měkká slupka může být také důsledkem rozmačkané dužiny. Avokádo vybírejte vždy středně tvrdé a nechte dozrát doma.
Jak nechat dozrát avokádo
Abyste si vychutnali co nejlepší chuť avokáda, můžete ho nechat doma dozrát několik dní, nebo proces zrání značně urychlit pomocí mikrovlnné trouby. Jednoduše stačí vložit avokádo do mikrovlnky a zapnout na maximální výkon na 10 sekund. Pokud po skončení ohřevu avokádo není dostatečně měkké, můžete postup ještě jednou nebo dvakrát opakovat.
Nechte avokádo dozrát v troubě
Mikrovlnnou troubu můžete nahradit obyčejnou troubu. Stačí ji nahřát na 95 °C. Avokádo zatím vložte do zapékací mísy vyložené alobalem, nebo ho zabalte do alobalu a vložte na plech. Jakmile máte troubu rozehřátou, vložte do ní avokádo na 10 minut, dokud ovoce dostatečně nezměkne. Průběžně avokádo kontrolujte, aby se během pečení nespálilo.
Další triky, jak nechat avokádo dozrát
Pokud nepotřebujete mít avokádo zralé okamžitě, můžete k urychlení procesu zrání využít i další metody. Třeba ho můžete zabalit do vlněné ponožky nebo novin, a tak jeho zrání uspíšit. Skvěle také funguje, když avokádo vložíte do papírového sáčku s jablky či banány, které při svém zrání uvolňují etylen. Ten podporuje a urychluje dozrávající procesy i dalších druhů ovoce a zeleniny.
Zdroj: Gotowanie