Uvařit zeleninu je velmi jednoduché, záleží však na tom, jak ji uvaříte. Pro zachování živin a vitamínů totiž musíte dodržovat některé zásady.
Zelenina je bezesporu velmi zdravá a plná živin, díky čemuž bychom měli do jídelníčku zařazovat co nejčastěji. Dospělý člověk by měl podle odborníků každý den sníst asi půl kila zeleniny, což není vždy úplně snadné. Když už jste se jednou rozhodli pro její dostatečný přísun, nakoupili jste jí plnou ledničku, měli byste také znát způsoby, jak ji připravovat co nejšetrněji. Během některých způsobů přípravy totiž jisté druhy zeleniny přichází o velké množství živin a vitamínů.
Loupat či neloupat
Není příliš mnoho receptů, které nekompromisně nařizují zeleninu oloupat. Ve většině případů je loupání dokonce na škodu a negativně působí na kvalitu a chuť výsledného pokrmu. A nejen to. Těsně pod slupkou, nebo dokonce přímo v ní se u většiny druhů zeleniny skrývá největší množství antioxidantů, vitamínů a minerálů. Pokud tedy slupku odstraníte, vyhodíte to nejlepší ze zeleniny v lepším případě na kompost a v horším případě do odpadu.
Voda nebo pára
Tohle už asi většina lidí ví, ale pro jistotu to zopakujeme. Zelenina, která je po celou dobu tepelného zpracování ponořena ve vroucí vodě, přichází o celou řadu vitamínů a minerálů. Také mění svou strukturu a chuť, čímž je nevýrazná a vodnatá. Zeleninu se tedy snažte vždy vařit spíše v páře. Jednak bude na přípravu stačit kratší doba, a krom toho nedojte k tak velkým ztrátám živin. Na zelenině si navíc mnohem více pochutnáte díky zachování její přirozené chuti a aromatu.
Nefritujte. Raději restujte
Některé vitamíny jsou rozpustné pouze v tucích. Proto je na úpravu mnohých druhů zeleniny vhodné tuk použít. Neradíme ovšem abyste zeleninu obalili ve strouhance nebo těstíčku, a hodili ji do fritovacího hrnce. To opravdu nemá se zdravou přípravou nic společného. Spíš lze zeleninu opékat zvolna na velmi malém množství tuku. Je ale potřeba dbát na použití správného druhu oleje. Pokud totiž v dobré víře použijete na restování panenský olivový olej za studena lisovaný, moc si neprospějete. Použijte raději ghí.
Stejně velké kostičky a různá doba vaření
Pokud vaříte pokrm, kde se sejde víc druhů vařené zeleniny, přemýšlejte o tom, v jakém pořadí jí dáte vařit. není totiž nic horšího, než když se vám na talíři potká nedovařený brambor s mrkví na skus a chřestem rozvařeným na kaši. Buď tedy vařte každý druh zvlášť, nebo je postupně přidávejte tak, aby byla všechna zelenina uvařena přesně tak, jak to máte rádi. Rovněž je nezbytné každý druh zeleniny krájet na stejně velké kusy aby byla uvařena rovnoměrně.
Zdroj: Goodhouse