Maso je vždy třeba rozmrazovat bezpečně. Mezi rizika špatného postupu patří i kontaminace

Fotografie: Freepik

Rozmrazování potravin patří k velice častým kuchyňským činnostem. Zejména u masa ale pozor, ne všechny metody jsou bezpečné.

Mražení je účinnou metodou, jak prodloužit trvanlivost potravin a zachovat jejich čerstvost. Umožňuje mít zásoby potravin po ruce a zároveň minimalizuje plýtvání jídlem. Proto se osvědčuje jak v profesionálních kuchyních, tak v domácnostech.

Mrazíme rádi a často

Nejčastějším „obyvatelem“ našich mrazáků je maso, které si takto dokáže po dlouhou dobu uchovat kvalitu. Jeho rozmrazování však vyžaduje správný postup, jinak se produkt může stát nevhodným ke konzumaci. Často ale zapomeneme maso včas vyndat, a tak se pak tento proces pokoušíme různě urychlit.

Volně na kuchyňské lince maso nikdy nenechávejte. Rozmrazí se sice poměrně rychle, dochází při tom ale ke množení nebezpečných bakterií. V teplotě mezi 5 až 60 °C se mikroorganismy množí velmi rychle, což zvyšuje riziko kontaminace, zejména na povrchu masa, který taje rychleji než střed, varuje Healthline. Ze stejného důvodu je nebezpečné ponoření masa do teplé, nebo dokonce horké vody. I zde vzniká ideální prostředí pro množení nebezpečných bakterií, jako jsou Salmonella, Listeria nebo E. coli.

Maso v mrazáku nevydrží donekonečna. Zaleží i na druhu masa a teplotě

Bezpečné rozmrazování

Nejspolehlivější metodou je dle doporučení amerických odborníků umístění v lednici. Maso položte do nádoby a nechte pomalu rozmrazit při nízké a stabilní teplotě. Sice to trvá několik hodin, ale nedojde ke množení bakterií a maso si zachová svou chuť i konzistenci. Potřebujete-li maso rozmrazit rychleji, sáhněte po studené lázni. Maso uzavřete do nepropustného obalu a ponořte do nádoby se studenou vodou. Voda vede teplo lépe než vzduch, proto proces proběhne rychleji než v lednici, aniž by bakterie měly hostinu.

V krajních případech lze maso rozmrazit v mikrovlnné troubě. Aby se ale zabránilo růstu mikroorganismů, mělo by být ihned tepelně opracováno. Dodržování správných metod rozmrazování je klíčové pro udržení kvality potravin a ochranu zdraví. Vyhněte se rizikovým způsobům a zvolte bezpečné postupy pro každodenní přípravu jídla. Rozhodně je také důležité vědět, jak dlouho maso v mrazáku vydrží, což jsme na BydlímeÚtulně již uváděli.

Zdroj: Healthline, USDA

 

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*