Byliny jsou skvělý způsob, jak podpořit zdraví, očistit tělo i mysl. Ve starověku se byliny používaly ke zlepšení pohody a k léčení mnoha zdravotních neduhů. Bylinky k léčení a pro podporu duševní pohody jsou ceněny i v současné době. Mimo léčebných přínosů se využívají i ke kulinářským účelům.
Některé bylinky lze pěstovat i doma v truhlíku nebo na zahrádce, pokud máte tu možnost. Čerstvé bylinky úžasně voní, chutnají a poskytují řadu živin a zdravotních bonusů. Využít je lze k očistě těla, posílení imunity, k léčbě (nachlazení, zažívacích potíží, PMS, proti nespavosti a mnoho dalších zdravotních neduhů).
15 bylinek, které můžete sami pěstovat
-
Oregano – poskytuje draslík, zinek, měď a využijete ho při nachlazení i problémech s trávením
-
Citronová tráva – je zdrojem vitamínu C a dalších důležitých živin, perfektně ochutí nápoje a jídla
-
Máta peperná – obsahuje vápník, draslík a vitamin B, výtečně voní a chutná. Pomáhá při potížích s trávením, nachlazení i kožními problémy, bojuje se špatným dechem
-
Pažitka – pažitka je v kuchyních velmi oblíbená, obsahuje velké množství vitamínu C a beta karoten. Přidat ji můžete do salátu, míchaných vajec, polévky nebo jen tak posypat chléb s máslem
-
Levandule – úžasně voní. Má uklidňující účinky, pomáhá s nespavostí, je součástí aromaterapie. V kuchyni lze využít k dochucení koláčů, výrobě levandulového vína či sirupu
-
Jasmín – rovněž krásně voní a poskytuje velké množství antioxidantů spolu s fytonutrinenty, které podporují trávení. Přispívá k duševní očistě
-
Heřmánek – velmi známá a oblíbená bylinka, která řeší mnoho zdravotních potíží. Snižuje zánět v těle, léčí nevolnost, řeší nespavost a mnoho dalšího. Dopřejte si čaj nebo heřmánkové víno
-
Fenykl – vůně a chuť této byliny není jediné, co může nabídnout. Obsahuje vitamín A, draslík, zinek
-
Tymián – je oblíbený zejména ve středomořské, italské a francouzské kuchyni. Perfektně dochutí jehněčí, drůbež, ale i vejce a zeleninu. Hodí se do dušených pokrmů a polévek. Obsahuje spoustu živin a enzymů
-
Rozmarýn – má všestranné využití od kuchyně, po léčení. Masům a pečené zelenině dodá pikantní chuť a vůně byliny zklidňuje mysl a podporuje koncentraci
-
Šalvěj – mimo to, že zlepšuje chuť omáček, má hojivé účinky, zastavuje šíření bakterií, snižuje zánět kloubů a podporuje dobrou paměť
-
Bazalka – má v kuchyni pestré využití, mimo to řeší PMS, ulevuje od kašle, působí proti nachlazení, zvyšuje imunitu i zdraví ústní dutiny, podporuje zdraví zraku a další
-
Kopr – kdo by neznal korovou omáčku. Kopr se také přidává při nakládání okurek. Posypat si jím můžete také jen tak uvařené brambory. Prospívá zažívání, bojuje se špatným dechem, obsahuje minerály a vitamíny, působí močopudně
-
Petržel – má v kuchyni pestré využití, přes saláty, polévky, až po dochucení masa. Má uklidňující a hojivé vlastnosti, obsahuje vitamín A a C
-
Jitrocel – připravují se z něj obklady, sirupy a čaje. Působí proti astma a bronchitidě, posiluje ledviny a plíce. Díky hojivým vlastnostem lze přikládat na puchýře, ranky, vřídky
Fotografie: Pixabay