Oblíbený kořen v kuchyních po celém světě. Pro vlastní zásobu zázvoru nastal pravý čas k výsadbě

Fotografie: Depositphotos

Pěstovat zázvor v domácích podmínkách není nic složitého. Pusťte se do toho a mějte vlastní zásobu nejen na přípravu zimních čajů.

Zázvor je tropická vytrvalá rostlina. Je nejen oblíbeným kořením v různých kuchyních po celém světě, ale nabízí také četné zdravotní benefity. Zázvor, známý pro svou kořenitou vůni a výraznou chuť, lze i u nás snadno pěstovat. Zimu by však na záhoně nepřežil, a tak je vhodnější pěstovat ho v nádobách, které snadno přenesete do tepla, jakmile se venku ochladí.

Zdravotní benefity zázvoru

Zázvor lékařský je oddenek, horizontální stonek, který roste pod zemí. Dolů vypouští kořeny a v nadzemní části výhonky, na nichž se později objeví žluté nebo fialové květy. V tradiční medicíně, zejména v asijských kulturách, se oddenek používá po tisíce let pro své protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Také má blahodárný vliv na trávicí systém. Zázvor je oblíbenou přísadou do různých pokrmů, od sladkých dobrot až po slaná jídla. Lze ho konzumovat čerstvý, sušený, nebo mletý.

Výsadba zázvoru

K výsadbě vlastního zázvoru použijte jednoduše ten, který koupíte v obchodě. Snažte se však koupit ten v bio kvalitě, abyste se ujistili, že nebyl chemicky ošetřen. Zázvor je teplomilná rostlina, aby se mu dobře dařilo, potřebuje teploty alespoň kolem 20 °C. Nejlepší čas pro zasazení zázvoru je časné jaro. Ven ho však umístěte až ve chvíli, kdy noční teploty nebudou klesat pod 15 °C.

Vyberte pro výsadbu zázvoru vhodnou nádobu s drenážními otvory, která nemusí být moc hluboká. Zázvor roste hlavně do šířky, a tak pro jednu rostlinu mějte průměr květináče asi 20 cm. Pokud máte větší zázvor, nakrájejte ho na 3cm kousky. Důležité je, aby na každém kousku bylo alespoň jedno očko. Před výsadbou však nechte nakrájený zázvor asi 1–2 dny zaschnout, aby v místě řezu nedošlo k napadení plísní.

zázvor kořen
Fotografie: Freepik

Lehký, výživný a propustný substrát

Zázvor má rád propustnou a lehčí půdu. Můžete použít směs stejných dílů zeminy, kompostu a perlitu nebo vermikulitu. Zázvor nyní mělce zasaďte do nádoby a zahrňte substrátem, půdu provlhčete a neustále ji udržujte vlhkou. Pozor však na přemokření. Květináč umístěte na teplé a slunné místo k oknu. Můžete ho překrýt potravinářskou fólií nebo alobalem, půda pak nebude tolik vysychat. První zelené části se objeví za 4–6 týdnů, poté fólii odstraňte.

Pravidelně rostlinu zalévejte vždy, jakmile vyschnou horní 3 cm substrátu. Během vegetačního období přihnojujte každých 4–6 týdnů tekutým vyváženým hnojivem. Jakmile se venku oteplí stabilně nad 20 °C, můžete nádobu přemístit ven. Nechte ji však v polostínu a v místě, kde je závětří. Zázvor silnější vítr nesnáší a mohl by uhynout.

Sklizeň zázvoru

Jakmile se koncem léta ochladí, přemístěte ho zpět do tepla. Zázvor je připraven ke sklizni přibližně 9 měsíců od vysazení. Sklidíte ho tak, že vytáhnete celou rostlinu. Nezapomeňte si část vypěstovaného zázvoru uschovat pro další výsadbu. V průběhu růstu se také může stát, že zázvoru nebude stačit nádoba, do které jste ho vysadili, pak ho přesaďte do větší.

Zdroj: Porady Interia

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]