Sice se nejčastěji říká „sůl nad zlato“, ale ani bez cukru se většina z nás v kuchyni neobejde. Sladká chuť je pro většinu lidí příjemná a oblíbená. Bohužel je však cukr v posledních letech natolik nadužíván, že se stal spíše naším nepřítelem.
I když se rozhodnete nejíst sladké potraviny, cukr byste stejně neměli přestat kupovat – můžete jej použít i k celé řadě dalších činností. Navíc ušetříte peníze a nebudete muset používat toxická řešení.
Hojení ran
Bylo prokázáno, že cukr zabíjí bakterie, které jinak brání hojení. Bakterie potřebují k přežití vlhkost a cukr umí vodu snadno absorbovat. Pokud tedy máte drobnou ranku nebo vás třeba bodnul hmyz, není od věci přiložit na poškozené místo kousek cukru.
Spálený jazyk
Někdy máme prostě příliš velký hlad na to, abychom počkali, než jídlo stihne získat vhodnou teplotu. Výsledkem je nepříjemně spálený jazyk, který může dělat potíže ještě několik dalších hodin. Jak jej snadno vyléčit? Postačí vám opět pouze kousek cukru. Dejte si na jazyk pár krystalek cukru a za chvíli je po bolesti.
Potrava pro motýly
V zimě rádi krmíte ptáčky, abyste jim přilepšili během chladného počasí? V létě můžete zase krmit motýly, kteří pak rádi budou navštěvovat vaši zahradu.
Stačí smíchat sklenici vody a sklenici cukru a poté tuto směs přivést k varu. Po ochlazení směsi můžete tímto sirupem lákat motýly a dopřát jim příjemné občerstvení, když zrovna nenajdou vhodný nektar z květů.
Zbavte se pachů
Po uvaření ryb nebo jiných pokrmů zůstává v kuchyni dlouhou dobu silný zápach. Jak se jej zbavit? Stačí dát do misky trochu cukru a dát jej zahřívat na plotnu. Cukr byste měli ohřívat, dokud nebude mít tmavě karamelovou barvu. Tímto způsobem lze snadno eliminovat nepříjemné pachy.
Čištění mlýnku na kávu
Nalijte čtvrtinu šálku cukru do mlýnku a nechejte jej minutu běžet. Poté odstraňte cukr a otřete přístroj čistým hadříkem. Takto se zbavíte přebytku kávových zrn, které mohou mlýnek otupovat a způsobují omezení jeho životnosti.
Čerstvé bobule
Jestliže máte rádi bobulovité ovoce, jistě víte, že jeho trvanlivost je velmi omezená. Pokud ale k bobulím přidáte zároveň trochu cukru a pár kapek citronové šťávy, můžete je bez obav skladovat v lednici i několik dní bez toho, aniž by ztratily na čerstvosti. Vyzkoušejte tento snadný trik, jistě se vám velmi osvědčí.