Nikdy nevyhazujte plastovou zátku po otevření lahve s olejem. O jejím geniálním využití ví jen hrstka lidí

Fotografie: Retired electrician / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Plastový uzávěr na lahvi s olejem využijete dvojím způsobem. Tekutina s ním zůstává bezpečně uzavřena, a když nevyhodíte plochou zátku s poutkem, poslouží i jako dávkovač.

Možná jste doposud nevěděli, že uzávěr na lahvi se stolním oleje má jednu skrytou funkci. A to poměrně užitečnou, neboť vám pomůže s úsporou oleje. Když olej otevřete, většinou nalijete nějakou dávku na pánev a smažíte. Za ty roky u plotny už máte dobrý odhad. Ke smažení se nalévá oleje poměrně dost, ale co třeba na zeleninový salát? Ten se zpravidla jen zakápne, a pokud byste oleje nalili moc, pokrm byste si mohli úplně zkazit.

Umění dávkování stolního oleje

S velkými otvory, které v lahvích jsou, se málokdy podaří zamýšlené množství nalít. Když lahev nakloníte, nateče vám do pánve, hrnce či do misky mnohem víc tekutiny, než jste potřebovali. A co s tím potom? Z řízků vám většinou opadá strouhanka, která se připaluje, takže kdo by takový olej používal znovu? A slitý olej ze salátu? Stejně ho každý vylije a vyhodí. A zde už se objevuje plýtvání. A při současných cenách oleje je lepší šetřit.

Kdo má s naléváním oleje – ale i octa – problém, může si samozřejmě pořídit speciální trubičkovou nálevku. Ta vás ovšem bude stát nějaké peníze. A tak zkuste jeden fígl, jenž by vám mohl přesnější dávkování oleje přímo z lahve dost usnadnit, doporučuje web KobietaInteria.

Olivový olej je na zeleninu nejlepší
Fotografie: Pixabay

Do zeleninových salátů přidáváte olej téměř každý den, neboť vitamíny A, D, E a K jsou rozpustné pouze v tucích. Bez příměsi tuku se do vašeho organismu zkrátka nedostanou. To je nesporný fakt. Avšak oleje stačí přidat jen pár kapek. A přitom právě kvůli velkým otvorům v olejových i octových lahvích není úplně snadné uhlídat nalévané množství těchto tekutin. Proto využijte užitečnou funkci plastového uzávěru. Plastové víčko od oleje totiž může být skutečně využito jako úsporný dávkovač. Vy tak dokážete regulovat množství oleje, který chcete použít, píše web AllRecipes.

Pomocí této geniální finty dokážou šéfkuchaři rozmrazit maso v rekordním čase

Plastové víčko na lahvi s olejem

Při prvním otevření oleje musíte nejprve odšroubovat vrchní víčko. A uvnitř narazíte na tenkou zátku s poutkem, kterou obvykle odtrhnete. A právě tento kousíček plastu vám poslouží jako dávkovač. Po uvolnění ho otočte „dnem vzhůru“ a vraťte zpět do hrdla lahve. Díky tomu olej nepoteče tak rychle a vy dokážete ohlídat jeho správnou dávku. O této možnosti ovšem málokdo ví.

Tak až půjdete něco smažit nebo dochucovat olejem, vzpomeňte si na to, že zátku s poutkem byste neměli vyhazovat do koše – raději ji zkuste do lahve vrátit zpět. V rámci šetření jsme vás na BydlímeÚtulně také informovali o tom, které spotřebiče vám berou nejvíce elektřiny.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*