Hřebíček je kuchyňské koření, nejčastěji známé jako přísada do svařeného vína nebo rýže. Jeho využití v naší domácnosti je ale mnohem větší.
Jedná se plod stromu hřebíčkovce a poznáme ho podle dlouhé tyčky, na jejímž konci je poupě, připomínající květinu. Má hnědé zbarvení a je charakteristický svým výrazným aroma. Má také nezaměnitelnou chuť, která je specifická tím, že přechází ze sladké do hořké. Málokdo ale ví, že má také výrazné antiseptické a lokálně anestetická účinky, proto je výborným pomocníkem v mnoha odvětvích lékařství. Nejčastěji se využívá v lékařství zubním.
Jeho praktické využití nejen v kuchyni
Hřebíček je velmi specifický druh koření, nejčastěji je používaný ve směsi koření. Je typickým dochucovadlem pro indickou kuchyni, proto ho najdeme v kořenící směsi kari nebo masala. Hodí se jako přísada do sladkých i slaných pokrmů, nebo na přípravu chleba. Mnoho lidé ho používá jako dochucovadlo při vaření rýže. Použít ho ale můžeme do omáčky, vývaru nebo také k hovězímu masu. Ideálně ho skladujeme na temném a suchém místě. Je dobré ho umlít těsně před použitím, protože mletý hřebíček rychle ztrácí svou typickou chuť.
Pomoci nám může i v případě kinetózy, která vzniká nejčastěji při jízdě autem. Pokud tedy víme, že tímto problémem trpíme, stačí si před jízdou autem vzít hřebíček a ten jednoduše v našich ústech převalovat. To nám pomůže překonat i jiné žaludeční obtíže. V případě refluxu žaludku je to také výborní pomocník proti nepříjemnému zápachu z úst. Z hřebíčku si ale můžeme připravit i účinný odvar, jehož vypití nám uleví od bolestí břicha.
Výborný pomocník při problémech se zuby
Hřebíček má silné dezinfekční účinky, proto je ideálním pomocníkem při bolestech zubů nebo zánětu dásní. Pokud máme akutní bolesti, jednoduše do odvaru z hřebíčku umístíme vatu a tu poté dáme na bolavý zub. Účinky hřebíčku nám pomohou přečkat dobu, než se nás ujme odborník. Odvar připravený z hřebíčku nám ale může pomoci i s dalšími problémy, které se vyskytují v dutině ústní. To může být například opar nebo aft. Nejenže minimalizuje bolest, kterou nám nepříjemný bolák způsobuje, ale také celou ránu vydezinfikuje.
Díky svým antibakteriálním vlastnostem nám pomůže také při silném nachlazení. Pokud budeme pravidelně konzumovat sirup připravený z hřebíčku, zbavíme se dlouhotrvajícího kašle, ale i nepříjemných bolestí v krku. Můžeme ho použít také jako osvěžovač vzduchu. Stačí ho rozdrtit, smíchat s vodou a takto vzniklý roztok umístit na plotnu a přivést k varu. Pronikavá vůně hřebíčku ihned zaplní celý byt. Pro intenzivnější vůni můžeme do hrnce přidat také mletou skořici nebo kávu.
Zdroj: MotherEarthLiving