Ochrana rajčat, díky které budete úrodu sbírat po kilech. Základem je surovina za pár korun

Fotografie: Depositphotos

Jestliže často používáte droždí v kuchyni při pečení, příště přihoďte do košíku pár kostek navíc. Skvěle ho totiž využijete i na své zahradě.

Vlastní pěstování rajčat a okurek vám může přinést velké uspokojení. Vždyť nic se nevyrovná chuti zeleniny z vlastní zahrádky. Než si však budete moci pochutnat na vlastních rajčatech a okurkách, musíte se o ně dobře starat a chránit je před nebezpečnými chorobami. Jinak přijde veškeré vaše úsilí vniveč a úroda bude zničena. Pokud nejste příznivci chemických přípravků, použijte domácí sprej na droždí. Je ideální pro ochranu okurek a rajčat.

Co nejvíce ohrožuje rajčata a okurky

Rajčata a okurky patří mezi nejoblíbenější a nejuniverzálnější zeleninu. Není divu, že se mnoho lidí s takovou chutí pustí do pěstování rajčat a okurek. K zajištění uspokojivé úrody však nestačí poskytnout jim správnou půdu, umístění a zalévání. Zelenina se bohužel často stává obětí nebezpečných houbových chorob, takže bez použití přípravků na ochranu rostlin je úspěch plodiny pochybný.

Rajčata jsou nejvíce náchylná k plísni bramborové, zatímco okurky jsou často napadány plísní moučnou. Nejčastějšími příznaky těchto chorob jsou žluté a hnědé zbarvení a skvrny, jakož i deformace tvaru listů a samotných plodů.

Výhody domácích přípravků na ochranu rostlin

Jejich příprava nevyžaduje návštěvu specializovaného zahradnického centra. K přípravě domácího postřiku na rostliny můžeme použít základní produkty, které lze sehnat i v malých obchodech s potravinami. Také si je okamžitě spojíte s nižšími náklady na pěstování vlastní zeleniny. Navíc je postřik kvasinkami zcela ekologickým řešením. Snižujeme tak množství pesticidů, které se dostávají do životního prostředí, ale především neošetřujeme chemickými látkami produkty, které mají skončit na našich talířích.

Fotografie: Unsplash

Jak připravit postřik

Nemusíte být zkušený zahradník, abyste tento postřik zvládli. K přípravě budete potřebovat 100 g čerstvých pekařských kvasnic, 0,5 litru tučného mléka (3,2 %) a 10 litrů vody. Nejprve smíchejte droždí s mlékem a poté ho vlijte do vody. Roztok je připraven k použití, jakmile je přelitý do lahvičky s rozprašovačem.

Jak často je třeba používat tento kvasnicový postřik? Stačí ho používat pravidelně jednou týdně. Nečekejte, až se objeví první příznaky onemocnění – přípravek je vhodný i pro preventivní použití. Do směsi můžete následně přidat lžíci obyčejného šedého mýdla. Díky tomu bude postřik na listech působit déle.

Proč jsou kvasnice účinné

Hodně se mluví o složení kvasnic, které sestává hlavně z draslíku, hořčíku, fosforu a vitamínů skupiny B. Proto se kvasnice často používají jako přírodní hnojivo, které podporuje bujný růst zahradních a hrnkových rostlin. Po hnojivu z droždí se rostliny stanou pevnějšími a odolnějšími. Z čeho pramení účinnost proti houbovým chorobám?

Fotografie: Freepik

Je důležité si uvědomit, že kvasinky se také řadí mezi houby. Nemají však negativní vliv na okrasné rostliny nebo zeleninu. Místo toho začínají soupeřit o prostor a živiny s houbami, které jsou zodpovědné za choroby okurek a rajčat. V této oblasti se ukázaly jako neporazitelné, takže chrání naše plodiny tím, že likvidují nezvané hosty a jejich destruktivní činnost.

Zdroj: Porady Interia