Otevření zavařovaček snadno a rychle. Pomůže obyčejná gumička nebo potravinářská fólie

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution 4.0

Zná to každá hospodyňka. Potřebujete rychle otevřít zavařenou sklenici, ale víčko ne a ne povolit. Už si nemusíte vykroutit zápěstí, ani shánět největšího siláka v okolí. Tyto triky fungují 100%.

V zavařených sklenicích vzniká podtlak, který je nutný pro to, aby jejich obsah vydržel dlouho čerstvý. Což je skvělé. Ve chvíli, kdy chcete sklenici otevřít, se však podtlak ukáže jako nepřítel. S některými sklenicemi si totiž neporadí ani ten nejsilnější chlap. Asi každý má metodu, jak takovou nespolupracující sklenici otevřít. Podívejte se však na tyto tipy, možná najdete ještě rychlejší a jednodušší variantu, jak víčko sklenice uvolnit.

Horká voda

Naplňte dřez nebo misku horkou vodou, ale ne vařící. Sklenici do ní postavte víčkem dolů aspoň na jednu minutu. Teplo, které postupně ohřeje víčko, pomáhá k jeho mírnému roztažení, což vám velmi usnadní následné otevírání. Víčko můžete také chvíli držet pod horkou vodou z kohoutku nebo k jeho zahřátí použijte fén na vlasy.

Použijte lžíci

V této metodě jde o to, abyste se pokusili vhodným nástrojem víčko podebrat a mírně je roztáhnout od hrdla sklenice, aby vznikl malý prostor na uvolnění podtlaku. Nejlepším nástrojem pro tuto techniku je asi lžíce. Tu můžete použít z obou stran, uvidíte, co vám půjde lépe. Někdo používá i nůž, ale s tím byste měli být velmi opatrní, protože může snadno dojít k jeho sklouznutí a následnému úrazu.

Použijte gumičku nebo gumovou rukavici

Nasaďte si klasickou gumovou rukavici, kterou používáte při úklidu. Rukavicí uchopte víčko a otočte jím v požadovaném směru. Gumová rukavice vám pomůže víčko lépe uchopit, což usnadní otevírání. Podobného efektu dosáhnete, když na víčko natáhnete širší gumičku. Opět vám to pomůže, aby v místě úchopu víčko neklouzalo, a vy tak vyvinete při stejné síle větší tlak.

Použijte otvírák na zavařovací sklenice

Pokud máte otvírák na zavařovací sklenice, určitě ho použijte. Je to praktický nástroj, který vám pomůže víčko zavařovací sklenice dobře uchopit a otočením ho otevřít. Otvíráky na sklenice najdete ve většině obchodů s kuchyňskými potřebami. Problém těchto otvíráků však může být v tom, že víčko se může natolik poškodit, že už ho nebudete moci znovu použít.

Naklepávání a válení

Aby se vám podařilo vytlačit vzduchové bubliny a uvolnit tak víčko, zkuste na něj poklepat ze všech stran dřevěnou vařečkou. Můžete si také na linku položit utěrku, sklenici otočit do horizontální polohy a boky víčka naklepat ze všech stran o kuchyňskou desku. Podobně můžete bokem víčka jet po hraně linky nebo stolu, dokud neuslyšíte zvuk odcházejícího vzduchu. Pak už sklenici jednoduše otevřete.

Ručník nebo potravinářská fólie

Většina lidí asi v první chvíli, kdy se jim nedaří otevřít sklenici, sáhne po utěrce. Ručník však bude fungovat o něco lépe než utěrka. Také můžete víčko přetáhnout kouskem potravinářské fólie. Ta vám opět pomůže víčko lépe a bez prokluzování uchopit a na většinu zaseknutých sklenic postačí. Nezapomeňte být při otevírání sklenic opatrní, protože náhlé uvolnění tlaku může způsobit vylití obsahu nebo rozbití samotné sklenice.

Zdroj: Prekrasnaja

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]