Osvědčené způsoby sterilizace sklenic nejen před zavařováním zeleniny a ovoce

Doba sklizně pěstovaných plodin je v plném proudu. A vy jistě sháníte vhodné nádoby, u kterých musí být provedena sterilizace. Zahrádkáři svou úrodu zavařují do sklenic, aby si zajistili dostatek vitamínů i na chladnější měsíce. Než však přistoupíte k samotnému nakládání a zavařování vypěstovaných plodin, je potřeba si připravit vhodným způsobem sklenice. Ty by měly být rozhodně sterilizované, aby nedocházelo k předčasné zkáze potravin, které do nich umístíte. Jak to nejlépe provést?

Metody účinné sterilizace zavařovacích sklenic

Než se pustíte do sterilizace sklenic vhodných na zavařování, zkontrolujte nejprve jejich celistvost. Neměly by na nich být žádné praskliny, či jiné vady. Rovněž si zajistěte kompatibilní víčka k nádobám. Sterilizaci sklenic je možné provést těmito způsoby:

  • Sterilizace na páře: postupujte obdobně, jako když ohříváte knedlíky. Na hrnec s trochou vody položte sítko, na něj umístěte dnem vzhůru otevřené sklenice a nechte vypařovat a si 15 minut. Posléze nádoby přendejte na čistou utěrkou a neotáčejte je.
  • Sterilizace v troubě: sklenice na zavařování pečlivě umyjte a pak umístěte ještě mokré do trouby na mřížku. Trouba by měla být vyhřátá zhruba na 160 stupňů Celsia. Sklenice nechte uvnitř, než voda zcela uschne.
  • Sterilizace v mikrovlnce: nádoby naplňte vodou (asi do 1 cm) a vložte do mikrovlnky na tři až pět minut. Voda varem vytvoří páru, která sklenice dobře vysterilizuje. Pakliže máte nádob více, prodlužte dobu sterilizace v mikrovlnce.

Jak sterilizovat víčka od sklenic?

Pakliže disponujete klasickými šroubovacími víčky, je vhodné je povařit ve vodě deset až patnáct minut, než je umístíte na sklenici. Víčka by měla být následně pečlivě zatočena. Skleněná víčka a svorky se sterilizují společně se sklenicemi vámi zvoleným způsobem.

Pasterizace neboli samotný proces zavařování

Předtím, než jsou naložené potraviny skladovány, provádí se často takzvaná pasterizace, která zajistí dlouhou použitelnost produktu. Zavařování je snadné. Naplněné sklenice přiklopte víčkem a umístěte je do velkého hrnce s vodou. Té by mělo být zhruba 1,5 až 2 centimetry. Na mírném plamenu pak zavařujte asi 20 až 40 minut. Po uplynutí doby nádoby vyjměte, pečlivě zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte na utěrce vychladnout.

Tipy na závěr

Máte problémy s dokonalým zašroubováním sklenic? Pak je nasnadě zakoupit víčka nová. Ta stará lépe nepoužívejte. Netěsnila by a vaše nakládané potraviny by se mohly předčasně zkazit. Pokud chcete potraviny ve sklenicích skladovat delší dobu, nepoužívejte vakuová víčka. Jejich schopnost zodpovědně těsnit se odhaduje pouze na několik měsíců. Před zavařováním je nutné provést dokonalé opláchnutí a očištění ovoce a zeleniny. Až poté plodiny můžete navrstvit do sterilizovaných sklenic. Přejeme úspěšnou zavařovací sezónu!

Fotografie: Freepik

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]