Pěnu z vývaru není třeba odstraňovat. Lze tak zbytečně přijít o užitečné živiny

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Většina lidí při vaření vývaru odstraňuje vznikající pěnu, která nevypadá vůbec hezky. Je to však zbytečné, a navíc se tím ochuzujete o živiny.

Vývar je velmi dobrý a zároveň zdravý pokrm, který podle webu Healthline nabízí nespočet zajímavých benefitů pro lidské tělo. Mnoho lidí nicméně při jeho vaření odstraňuje pěnu, která se tvoří na jeho povrchu. Ačkoli nemusí vypadat zrovna nejlépe, ve skutečnosti jde o zbytečnou věc, kterou se navíc ochuzujete o užitečné živiny, jako jsou zejména proteiny. Něco jiného to je samozřejmě v případě, kdy chystáte slavnostnější pohoštění.

Pěna na povrchu vývaru

Pro většinu českých domácností je vývar tradičním pokrmem, který si připravuje zejména během chladných zimních měsíců. Nejenže totiž chutná skvěle, ale také dokáže zahřát, a navíc díky obsahu bohatých živin zlepšuje imunitu člověka. Tajemstvím poté není ani fakt, že pomáhá léčit chřipku a nachlazení. Jakmile si ho však budete příště připravovat, rozmyslete si odstraňování pěny, která se vytvořila na povrchu tekutiny.

Tu má totiž většina lidí tendenci sbírat s tím, že se jedná o nevzhlednou část pokrmu, která může vést k zakalení výsledné tekutiny. Jak nicméně uvádí server Smakosze, právě tuto pěnu tvoří proteinové částice, které se při vysokých teplotách vysráží a shromažďují na povrchu vývaru. Není tedy vůbec nutné pěnu zdlouhavě vyndávat lžičkou, protože se tím ochuzujete o užitečné živiny a zbytečně si přiděláváte práci navíc.

Vodu po vaření těstovin není třeba vylévat. Podpoří i růst rostlin a dodá potřebné živiny

vývar v hrnci
Fotografie: Pixabay

Jde tedy pouze o estetickou záležitost, kterou různí lidé řeší různými způsoby. Pěna vývar nijak nezhorší, naopak mu dodá více užitečných sloučenin. Naproti tomu však nemusí vypadat na talíři nejlépe, takže pokud čekáte návštěvu, možná bude lepší ji skutečně odstranit. Použít můžete klidně i děrovanou lžíci, jež v tomto případě skvěle poslouží. Na webu BydlímeÚtulně jsme také psali, které koření vylepší vývar.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*