Kopr je oblíbená bylinka, která nesmí chybět při nakládání okurek a výrobě čalamád. Koprová omáčka vám asi také není úplně cizí. Navíc patří k oblíbeným jídlům většiny z nás. Výtečně chutná i okurkový salát s koprem nebo jen brambory posypané čerstvým koprem. Zkrátka a dobře, kopr je něco, co stojí za pěstování. Mimo to, že ho lze použít v kuchyni, má také výtečné léčivé účinky.
-
Podporuje regeneraci cév
-
Zlepšuje trávení, působí proti nadýmání, plynatosti
-
Zvyšuje tvorbu mateřského mléka
-
Posiluje obranyschopnost organismu
-
Používá se při onemocnění močového ústrojí
-
Má celkové zklidňující účinky
-
Žvýkání semen kopru pomáhá proti škytavce
Obsahové látky kopru
-
Deriváty kumarinu
-
Silice
-
Organické kyseliny
-
Flavonoidy
-
Bílkoviny
-
Aminy
-
Minerály
-
Karoten
-
Omega 3 a omega 6 mastné kyseliny
-
Vápník
-
Železo
-
Hořčík
-
Draslík
-
Vitamíny A, B a C.
Jak kopr pěstovat
Semena kopru je možné koupit v každém zahradnictví. Vyžaduje chráněnou, slunečnou polohu, výživnou půdu a dostatek vláhy. Semena se vysévají v květnu. Pozor také na různé odrůdy kopru.
Můžete si však přinést od souseda nebo koupit již rostlou zdravou rostlinku. Pěstovat lze na zahrádce, ale i v truhlíku za oknem či na balkoně. Budete-li pěstovat kopr v truhlíku či květináči, je pro vás vhodnější odrůda Compact MINI. Nepřeroste totiž skladných 40 centimetrů a má příjemnou, jemnou chuť.
Co kopr nutně potřebuje
-
Hojnou zálivku
-
Výživnou a propustnou půdu
-
Dostatek slunečního světla
Sklízet lze kopr již za cca 6 týdnů. Nať vysoká přibližně 20 centimetrů vám výtečně poslouží jako bylinka. Jestliže necháte kopr dál růst a vykvést jej, oceníte ho zejména v kuchyni jako chutné aromatické koření.
Obrázky: pixabay.com