Kopr je oblíbená bylinka, která nesmí chybět při nakládání okurek a výrobě čalamád. Koprová omáčka vám asi také není úplně cizí. Navíc patří k oblíbeným jídlům většiny z nás. Výtečně chutná i okurkový salát s koprem nebo jen brambory posypané čerstvým koprem. Zkrátka a dobře, kopr je něco, co stojí za pěstování. Mimo to, že ho lze použít v kuchyni, má také výtečné léčivé účinky.
- 
Podporuje regeneraci cév
 - 
Zlepšuje trávení, působí proti nadýmání, plynatosti
 - 
Zvyšuje tvorbu mateřského mléka
 - 
Posiluje obranyschopnost organismu
 - 
Používá se při onemocnění močového ústrojí
 - 
Má celkové zklidňující účinky
 - 
Žvýkání semen kopru pomáhá proti škytavce
 
Obsahové látky kopru
- 
Deriváty kumarinu
 - 
Silice
 - 
Organické kyseliny
 - 
Flavonoidy
 - 
Bílkoviny
 - 
Aminy
 - 
Minerály
 - 
Karoten
 - 
Omega 3 a omega 6 mastné kyseliny
 - 
Vápník
 - 
Železo
 - 
Hořčík
 - 
Draslík
 - 
Vitamíny A, B a C.
 
Jak kopr pěstovat
Semena kopru je možné koupit v každém zahradnictví. Vyžaduje chráněnou, slunečnou polohu, výživnou půdu a dostatek vláhy. Semena se vysévají v květnu. Pozor také na různé odrůdy kopru.
Můžete si však přinést od souseda nebo koupit již rostlou zdravou rostlinku. Pěstovat lze na zahrádce, ale i v truhlíku za oknem či na balkoně. Budete-li pěstovat kopr v truhlíku či květináči, je pro vás vhodnější odrůda Compact MINI. Nepřeroste totiž skladných 40 centimetrů a má příjemnou, jemnou chuť.
Co kopr nutně potřebuje
- 
Hojnou zálivku
 - 
Výživnou a propustnou půdu
 - 
Dostatek slunečního světla
 
Sklízet lze kopr již za cca 6 týdnů. Nať vysoká přibližně 20 centimetrů vám výtečně poslouží jako bylinka. Jestliže necháte kopr dál růst a vykvést jej, oceníte ho zejména v kuchyni jako chutné aromatické koření.
Obrázky: pixabay.com

