Podle čeho vybírat houbičky na nádobí? Rozhodující je jejich barva, která má svůj účel

Fotografie: Freepik

Při mytí nádobí většina z nás běžně používá houbičky. Pamatujete na to, že byste je měli také často měnit? Jsou totiž plné bakterií a virů, které si jen dále roznášíte po nádobí, které pak vůbec není tak čisté, jak si myslíte.

Při nákupu těchto pomocníků většinou věnujeme pozornost různým tvarům, velikostem a značkám. Houbičky skutečně můžeme pořídit v široké škále tvarů, velikostí a barev. Každý samozřejmě může mít své vlastní preference, jaký tvar a velikost houbičky má rád a která mu vyhovuje. Ve skutečnosti má ale největší význam sledovat barvu houbičky. Barva abrazivní strany houbičky totiž naznačuje stupeň tvrdosti.

Fotografie: Freepik

Zelená

Asi nejčastěji uvidíte, že abrazivní strana houbičky je v zelené barvě. Tato barva naznačuje, že je schopna odstranit i ty nejodolnější nečistoty. Je však třeba brát do úvahy i to, že takto houževnatý materiál může poškrábat a poničit některé velmi jemné povrchy. Nedoporučuje se takovou houbičkou umývat nepřilnavé pánve, tónovaná skla, smaltované nádobí apod.

Červená

Červená barva houbičky označuje střední tvrdost. Pomocí této houbičky lze snadno odstranit odolné nečistoty a zaschlá jídla a lze ji považovat za nejlepší volbu, protože při mytí nádobí příliš nepoškrábe jeho povrch. Pokud tedy hledáte univerzální řešení, které bude vhodné pro většinu úklidových činností, je pro vás červená houbička tou správnou volbou.

Fotografie: Freepik

Žlutá

Žlutý povrch houbiček je nejměkčí. Hodí se na mytí skleněného nádobí a nemusíte mít žádné obavy z poškrábání povrchů. Výborný je také na mytí teflonových pánví nebo velmi náchylných povrchů jako jsou třeba sklokeramické desky některých sporáků.

V domácnosti je dobré mít všechny tři typy houbiček a střídat je dle činností, které s pomocí nich chcete vykonávat. Až příště půjdete do drogerie nakupovat houbičky, pořádně si prohlédněte, co kupujete, a případně se zeptejte obsluhy, kde seženete houbičky s jinými barvami abrazivní strany.

Zdroj: TheSpruce