Pomazánky jsou tím nejlepším řešením, když potřebujete jídlo servírovat velmi rychle. Pomazánku si nachystáte předem a zvládnete to docela rychle.
Ráno nebývá moc času, abyste se připravovali s náročnou snídaní pro celou rodinu. Než povolí máslo na pokojovou teplotu, trvá celou věčnost, smažit vajíčka je rovněž zdlouhavé. A šunka od včerejška? Zdá se, že už zapáchá. Všechny tyto problémy se snídaní vyřeší pomazánky. A stejně tak s rychlou odpolední svačinou. Než se do jakékoliv pustíte, předem si uvařte několik vajec natvrdo. Ty jsou totiž v mnoha pomazánkách či salátech základem.
Využití pomazánek
Pomazánky můžete rovněž využít při oslavách na chlebíčky, jednohubky či různé kanapky. V takových případech do nich můžete zapracovat pálivou klobásu, aby byly říznější. Anebo když si vaše děti přivedou kamarády a vy máte pomazánku po ruce, máte jim co podat ke svačině. Obzvlášť dobře bude chutnat na opečeném toastu, na povrchu ji můžete ještě doplnit čerstvou zeleninou (rajče, okurka, kousek papriky, plátek citronu aj.).
Tuňáková pomazánka
Aby vám šla rychle od ruky, udělejte si nejprve přípravu: plechovku tuňáka vyklopte do většího sítka a nechte okapat, oloupejte si 3–4 vařená vajíčka, nakrájejte si najemno dvě nakládané okurky a několik snítek petrželové natě. Vejce můžete nastrouhat nebo rozmačkat vidličkou, pak přidejte tuňáka a okurku, petržel, jednu až dvě lžíce majonézy a tři či čtyři lžíce bílého jogurtu. Ochuťte solí a pepřem, případně kapkou citronové šťávy, doporučuje web Smakosze. Vše dobře promíchejte a uložte v ledničce.
Bramborovou kaši je možné připravit i bez mléka. Pomůže i zakysaná smetana a vývar
Jindy můžete petrželku nahradit koprem, anebo tuňáka běžnými sardinkami, uzenou makrelou, uzeným lososem nebo vezměte plechovku uzených šprotů – uzené rybičky mají totiž výraznější chuť.
Drožďová pomazánka
Nic zdravějšího snad ani být nemůže. Jen by vaše rodina neměla být přítomná při přípravě. Droždí se totiž musí nejprve rozpustit na smažené cibulce, a to skutečně zapáchá. Kdo ho ucítí, nebude mít na pomazánku chuť. Jakmile se však droždí roztaví, zápach pomine, uvádí se na webu TopRecepty. Droždí můžete doplnit vejci (v případě míchaných vajec s droždím podávejte teplé), uzeninou, různými druhy sýrů.
Tvarohové pomazánky
K této základní surovině můžete přidat téměř cokoli: zeleninu, pomazánkové máslo, sýry, vejce, uzeniny, rybičky. Dochuťte solí, paprikou, pepřem, kapkou citronové šťávy, bylinkami, cibulkou či česnekem. Řiďte se vlastní chutí. A protože do většiny pomazánek patří vařená vejce, na BydlímeÚtulně se můžete také dovědět, jak vajíčka oloupat co nejsnadněji.
Napište komentář