Špagety miluje snad každý a jejich vaření není nijak složité. Naučte se ale poznat, že už jsou hotové bez toho, aniž byste je museli ochutnat.
Zná to asi většina lidí. Dáte vařit špagety a během toho je několikrát ochutnáte, abyste se ujistili, jestli už jsou hotové, nebo ne. Většina z nás se shodne na způsobu scezování. Těstoviny je nutné scedit „al dente“. Pojem al dente se však vykládá odlišně v závislosti na výsledku, dovednostech a znalostech, jež o ideálním vaření a scezování máte. V Itálii kuchaři, kteří vaří 200 jídel denně, mají určitá tajemství, jež jim pomáhají poznat, kdy jsou jejich těstoviny uvařené.
Co vše při vaření vnímat
Když si zakoupíte jakoukoliv značku těstovin, na každém obalu najdete precizní návod, jak dlouho je vařit. Nicméně je lepší tomu nevěřit a vařit je, jak jste zvyklí. A nejideálnější je zakoupit těstoviny, které již znáte a které jste už vařily. Pokud jste zkušenější kuchaři, při vaření špaget vám rozhodně pomůže intuice. Ne každý s ní však umí zacházet a těstoviny pro jistotu několikrát zkontroluje, takže pokud se na to necítíte, dělejte to tak, jak jste zvyklí.
Zjistit, jestli jsou špagety již hotové, jde i podle zvuku. Vyjměte jednu těstovinu z hrnce, vezměte si talířek a těstovinu na něj z větší výšky pusťte. Pokud se ozve cvaknutí o talíř, znamená to, že těstoviny ještě uvařené nejsou. Můžete také vyzkoušet oblíbenou kuchařskou metodu, kdy vyndáte jednu špagetu na talířek a zkusíte ji „rozkrojit“ svým prstem. Jestliže to půjde hladce, těstoviny jsou hotové. Pokud ne, nechte je ještě vařit.
Chyby při vaření špaget
I při vaření špaget lze udělat menší i větší chyby, kterých je třeba se vyvarovat. Vyhněte se například jejich vaření v malém hrnci. Vařit si špagety v malém hrnci a lámat je, aby se vešly, je chyba. Teplota vody v malých hrncích s přidáním špaget výrazně klesá. Po několika minutách se teplota vrátí k bodu varu, ale špagety sedí na dně a jsou příliš měkké a také se lepí. Vodu na špagety se také doporučuje hodně solit. Ve skutečnosti se říká, že voda by měla být slaná jako voda mořská.
Abyste měli špagety ideální, je třeba jim věnovat pozornost a neodbíhat. Správné těstoviny chtějí, abyste s nimi pracovali, často je míchali a hlídali, aby se nelepily. Jakmile máte těstoviny hotové, neoplachujte je. Oplachování těstovin po uvaření je špatný krok – a poznáte to na jejich chuti. Voda zažene škrob, kvůli němuž se omáčka lepí na těstoviny. Navíc se z těstovin ztratí veškerá chuť a zbydou vám pouze nitky, které můžete vyhodit.
Zdroj: Athensmagazine