Pozor na ucpání kuchyňského dřezu. Co se tam za žádných okolností nesmí dostat?

Fotografie: Depositphotos

Pozor na to, co končí ve vašem kuchyňském dřezu. Tyto věci totiž mohou snadno zanést potrubí, v němž poté může dojít k ucpání.

Do kuchyňského dřezu se společně s nádobím často dostávají také zbytky jídla. Místo jejich vyhození je však mnoho lidí nechá raději spadnout do odtoku, ze kterého putují potrubím dále až do kanalizačních spojů. Problém však nastává tehdy, když se tyto zbytky začnou v potrubí usazovat, čímž snadno může dojít k jeho ucpání. To není skutečně ničím příjemným a je lepší se tomu vyvarovat. Které věci tedy skutečně do kuchyňského odtoku nepatří?

Mastnota a zbytky oleje

Jednou z nejhorších věcí, které se do kuchyňského odtoku mohou dostat, je mastnota společně se zbytky oleje. Stává se to však často a mnohdy to ani nepostřehneme. Jednoduše chceme po obědě umýt pánvičku a dříve, než si to uvědomíme, odtéká olej společně s vodou do potrubí. Kvůli jeho konzistenci se však snadno přichytává na stěnách odtokových trubek a navazuje na sebe další zbytky a jiné nečistoty, které odtokem mohou projít.

Fotografie: Pexels

Zelenina a ovoce

Dalšími z věcí, které by se do odtoku rozhodně neměly dostat, jsou zbytky ovoce a zeleniny. Ty se v potrubí mohou snadno zaseknout nebo přichytit. Poté však začnou postupně hnít, čímž se z vašeho odtoku začne linout nepříliš příjemný zápach. Ten však bude signalizovat problém, který se těžce řeší. Budete muset celé potrubí chemicky pročistit nebo nejlépe rozebrat a zjistit, kde došlo k ucpání.

Fotografie: Unsplash

Rýže

Jakmile máte na potrubí přichycený olej nebo jiné zbytky jídla, je velká pravděpodobnost, že se budou pouze hromadit a přibývat. Problémem rýže však je, že se v potrubí přichytí opravdu snadno. Poté se vlivem toku vody začne zvětšovat a bobtnat. Velmi lehce tak může dojít k celkovému ucpání potrubí.

Fotografie: Unsplash

Drobečky z pečiva

I malé drobečky z chleba a obyčejného pečiva mohou v potrubí nadělat velký problém. Když se totiž rozmočí, jsou mazlavé a velmi snadno na potrubí vytvoří lepkavý nános, který pohlcuje další nečistoty. Také mají, podobně jako rýže, vlastnost, že dokážou zvětšit svůj objem a nabobtnat i do několikanásobných rozměrů. Proto ani takovou maličkost není dobré podceňovat.

Zdroj: Realsimple

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]