Běžná strouhanka používaná pro trojobal není pro naše zdraví to nejlepší. Nahradit ji ale můžete šetrnějšími alternativami, které jsou stejně chutné.
Pokrmy obalované ve strouhance a smažené na oleji jsou velice oblíbené, i když všichni víme, jak moc nezdravé jsou. Občas si zahřešit ničemu neškodí, ale žít pouze na smažených jídlech nelze. Nebo alespoň ne dlouho. Ovšem jako všechny jiné nezdravé pokrmy, i tyto mají své zdravější alternativy. Stačí tak málo – vyměnit běžnou strouhanku.
Ovesné vločky plné vitamínů a minerálů
Ovesné vločky jsou rozhodně zdravější alternativou běžné strouhanky. Jsou plné bílkovin, vlákniny, vitamínů skupiny B, vápníku, zinku a nenasycených mastných kyselin. Z toho důvodu mají pozitivní vliv na činnost střev a funkci metabolismu. Strouhanka vyrobená z ovesných vloček navíc nevstřebává tolik tuku jako klasická strouhanka a nepřipaluje se, tudíž výsledný pokrm nebude tolik mastný.
Lněné semínko je skvělé pro trojobal
Lněná semínka můžete použít celá i nadrcená. Jsou velice bohatá na vlákninu, bílkoviny, zinek i železo. Působí pozitivně na trávicí soustavu a dokážou zmírnit různé zažívací neduhy, jako je například plynatost, zácpa, gastritida a pálení žáhy. Navíc také nabízí hojnou dávku zdravých mastných kyselin, takže jídlo na povrchu se lněnými semínky není ani potřeba smažit na tuku.
Strouhanka ze sezamových semínek
Sezamová semínka jsou bohatá na hořčík, vápník, fosfor, vitamíny B a bílkoviny. Jsou také dobrým zdrojem antioxidantů a zdravých tuků, díky tomu mají pozitivní vliv na imunitu a funkci kardiovaskulárního systému. Snižují krevní tlak a hladinu špatného cholesterolu v krvi. Sezamový obal se dobře hodí k masu a rybám, propůjčí jim nasládlou chuť a oříškové aroma.
Mleté vlašské nebo lískové ořechy
Dobrým nápadem pro trojobal jsou mleté vlašské nebo lískové ořechy či pistácie. Všechny druhy jsou bohaté na vitamíny, minerály, bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny. Takové pokrmy budou chuťově výrazné.
Kukuřičné lupínky nesmí chybět
Jedna z nejčastějších náhražek obyčejné strouhanky. Kukuřičné lupínky jsou sladké, krásně křupavé a skvěle se hodí k masu a rybím filetům. Jejich velkou výhodou je především to, že neobsahují lepek, tudíž jsou vhodné i pro jedince trpící celiakií. Je ovšem dobré pamatovat si, že mají vysoký glykemický index a rychle zvyšují hladinu cukru.
Zdroj: Interia Porady