Pro rukolu nemusíte do supermarketu – vypěstujte si ji sami!

Chuťově výrazné zelené lístky rukoly se často objevují jako příloha k pokrmu kdekoliv v restauraci. Koupit si je můžete v prodejně s potravinami anebo se pustit do jejího pěstování.

Pěstovat ji můžete na zahrádce či doma v truhlíku. Pokud jste si i vy oblíbili její pikantní chuť, pak není nic snadnějšího než se pustit do jejího pěstování. Když o rukolu budete hezky pečovat, odmění se šťavnatými lístky.

Rukola a zdravotní přínos

Nejenže si získala oblibu pro svou pikantní chuť, rukola je plná beta-karotenu, vitamínu C, působí proti únavě, posiluje obranyschopnost organismu, působí proti zácpě a podporuje chuť k jídlu. Má rovněž detoxikační a protirakovinné účinky.

Jak rukolu pěstovat?

Pořídit si můžete buď semena anebo sazeničku. V případě semen lze posypat namočenou vatu, případně je nasypat rovnou do květináče či truhlíku. Budete-li je sypat na záhonek, sypou se do řádků 20 cm od sebe vzdálených. Při sklízení lístků není potřeba se obávat, že rostlinku zdecimujete. Opět hojně a rychle obrůstá. Během podzimu sice její lístky uvadnou, ale to proto, že kořen jen „spí“ a během jara rostlinka opět obrazí. Má ráda slunné místečko a důležitá je i zálivka. Když se o rukolu budete hezky starat, potěší vás 20 cm vysokými a krásně řezanými lístky i žlutavými květy, připomínající řepku, které se rovněž mohou konzumovat.

Roketa není rukola

Často se stává, že si lidé pletou rukolu a ruketu. Roketa setá patří sice rovněž mezi brukvovitou zeleninu a je jedlá, ale nemá tak výraznou chuť jako rukola i lístky má krapet jiné. Jsou širší a ne tolik vykrojované. Navíc nekvete žlutě, ale její kvítky jsou bílé. Problém spočívá pouze v tom, že rukola je trvalka a ruketa jednoletka. U rukoly se můžete na šťavnaté lístky těšit každoročně.

Obrázek: pixabay