Běžné zacházení s ranými bramborami je důvod, proč vařením přichází o většinu chuti. Vyvarujte se těchto chyb a budou nejen lahodnější, ale pro tělo i hodnotnější.
Po správné úpravě si tyto malé brambůrky zamilujete. Jednou z nejchutnějších a současně nejjednodušších letních večeří jsou mladé brambory s kyselým mlékem. Je to tradiční česká klasika a s dobrým sýrem prakticky neomrzí. Někteří lidé však dělají základní chyby, které strukturu raných brambor spolehlivě zlikvidují. Ačkoli večeře není vyloženě mizerná, s dodržením několika jednoduchých pravidel bude ještě lepší.
Jak na mladé hlízy
Obvykle brambory oloupeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a zapneme plotnu. Takto to dělá většina lidí bez ohledu na to, jaké brambory jsou zrovna po ruce. U těch raných je však potřeba to udělat úplně jinak. Zaprvé, je nejlepší vařit je rovnou ve slupce, protože právě v ní a těsně pod ní najdete ty největší zásoby živin. Loupání jemných slupek z malých kusů je navíc komplikované, tato zásada vám tak ušetří hned dvě starosti najednou.
Úplně stačí je pořádně vydrhnout pod tekoucí vodou. Zadruhé, nikdy je nedávejte do vlažné vody, ale zalijte je rovnou vroucí. Zabráníte tak tomu, aby chuť a živiny okamžitě utekly do okolní vody. Nemluvě o tom, že budou hotové rychleji, protože odpadá nutný čas na ohřev vody v hrnci. Takto vařená zelenina je tudíž nejen chutnější, ale i mnohem zdravější. Podstatnou roli hraje i množství vody – mladé brambory zalijte jen tak, aby byly pod hladinou.
Jaká je optimální doba vaření
Tento třetí bod udělá s ranými bramborami doslova divy. V tomto případě se skutečně vyplatí pohlídat hodinky, nebo si nastavit stopky. Jejich tenká slupka a jemná dužina měknou opravdu rychle. Tím pádem se snadno převaří a přepečou, čemuž se chcete rozhodně vyhnout. Na malé kousky tak zpravidla úplně stačí 10 minut. Pak už je sceďte a hrnec na chvíli vraťte na plotnu, aby se odpařila voda. Nakonec stačí máslo a bylinky dle chuti.
Zdroj: Moje Gotowanie