Důkladné rozmrazení masa je klíčové k jeho bezpečné přípravě, bez ohledu na následující způsob. Zanedbání tohoto procesu vede ke stálému množení bakterií.
To je hlavní důvod, proč si na přivedení masa do správné teploty vyčlenit čas předem. Pokud vezmete maso (například na steak) z lednice a ihned ho chcete dát na pánev, se zlou se potážete. Organická hmota totiž utrpí teplotní šok a výsledek nebude nejspíše stát za nic. Proto je základem nechat ho odstát, aby získalo pokojovou teplotu. Existuje ovšem hned několik metod, jak maso bezpečně a důkladně prohřát, aniž byste tím trávili dlouhé hodiny.
Pomocí teplé vody
Když chcete ohřát maso pomocí vody, je třeba ji zahřát na mírném ohni. Jen co si všimnete vzduchových bublin počínajícího varu, snižte teplotu. Pak do vody dejte zmrazené maso ve vzduchotěsném sáčku se zipem. Můžete použít i zcela normální, ale pevně uvázaný. Žádná voda se totiž nesmí dostat dovnitř, potřebujete jen její teplotu. Takto to nechte asi 20 minut odležet. Po uplynutí času máte maso krásně připravené.
Jak využít studenou vodu?
Může to znít divně, ale i studená voda se vám může hodit. Použití je podobné předchozímu postupu. Opět dejte maso do vzduchotěsného sáčku a vložte do misky se studenou vodou. Tam ho nechte několik hodin odležet, případně pro zrychlení přidejte několik kapek bílého octa.
Jak ocet urychluje rozmrazení
Tajemstvím tohoto triku je marinování masa v kyselém roztoku, a to po dobu 15 minut, než dojde k rozmrazení. Bílý ocet totiž dokáže teplotu masa zvýšit. Poté, aby bylo rozmrazení dokončeno, použijte výše uvedený trik s horkou nebo studenou vodou. Případně postupujte následujícím způsobem: zmrazené maso vyndejte z obalu, zalijte bílým octem a nechte 15 minut odležet. Pak ho opláchněte a upravte dle chuti a vkusu.
Použití mikrovlnné trouby
Jedna z často používaných metod, obvykle však špatně. Ne, že by to nefungovalo, jen na to jdou lidé nesprávně, protože se to zdá být hrozně jednoduché. V první řadě oddělte kousky masa, které se při mrazení slepily. Ty pak vložte do hluboké nádoby, kterou dáte do mikrovlnky. Nastavte ji jen na poloviční výkon a hlídejte ji, aby nedošlo k přehřátí. Pozorujte, jak maso pracuje a co nejdříve ho vyjměte. Jen co kousky změknou, jsou připraveny.
Zdroj: Eleganzaplus, Healthline