Domácí vývar na nové úrovni: Ocet i cukr pomohou dodat výraznou chuť i zkrátit proces vaření

vývar v hrnci
Fotografie: Pixabay

Tento recept je pro případ, kdy chcete udělat opravdu kvalitní vývar, ale nemůžete čekat několik hodin. Stačí 1 přísada a všechno bude hotové v polovičním čase.

Chuťová intenzita bude stejná, a to samé platí pro vůni. Stačí přidat jednu lžíci něčeho, co už stejně máte nejspíše doma. Základem a tajemstvím každého opravdu dobrého vývaru jsou kvalitní maso a čerstvá zelenina, případně vhodné bylinky. Aby z nich však vznikla skutečně dobrá polévka, potřebují minimálně několik hodin času. Krátké vaření vám totiž nedovolí dostat z nich to nejlepší, ačkoli rychlá kuchyně je módou moderní doby. Co tedy udělat jinak?

Jak zkrátit potřebnou dobu

Pomocí chytrého patentu je možné zkrátit obvyklou dobu až na polovinu. Podle většiny kuchařů se má dobrý vývar vařit alespoň 4 hodiny, někdo ho nechá stát na plotně klidně půl dne. Když však do hrnce přidáte 1 lžičku cukru, maso rychleji změkne a vydá i maximum chuti. Trocha cukru vám tak dovolí získat totožný výsledek o 2 hodiny rychleji.

Jak dodat vývaru výraznější chuť

I mezi kuchaři je poměrně málo známo, že se do vývaru hodí i 1 polévková lžíce octa. Tento osvědčený recept zkušených hospodyněk způsobí, že ocet snáze rozpustí chrupavky a pojivové tkáně v kostech. Z nich se pak uvolňuje veškerá jejich esence. Rozhodně se tedy nemusíte bát, že získáte silné a kyselé aroma octa. Tak malé množství této tekutiny nebude v polévce vůbec patrné, jasně bude dominovat hutná masová chuť.

zelenina na polévku
Fotografie: Pixabay

Co udělat pro krásnou barvu vývaru

Zlatavá barva pravého vývaru je také cílem prakticky kohokoli, kdo se v kuchyni pohybuje. Pro ještě intenzivnější odstín se vyplatí přidat špetku kurkumy. Výrazně žluté koření odvar nejen krásně zabarví, ale navíc dodá i další nutriční hodnoty. Vývar se tak stane posilovačem vaší imunity. Nezapomeňte na ni už na samém počátku vaření, právě tehdy dá polévce to nejcennější, co obsahuje.

Zdroj: Moje Gotowanie

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]