Varná deska, která je plná nečistot, může mít nižší výkon, a dokonce se jí může snížit životnost. A to ať jde o sklokeramickou desku, nebo indukční.
Při každodenním používání je vaše varná sklokeramická či indukční deska plná skvrn, připálených zbytků jídla, mastnoty. Každou chvíli se vám podaří něco rozlít, tu zase vystříkne omastek nebo odkápne vaječný bílek. Bez očištění by se zbytky připalovaly, způsobovaly nepříjemný zápach a také neuklizený vzhled. Kromě toho mohou nečistoty snižovat výkon spotřebiče, jak píše web Ferwer. A přitom je ve vašich silách docílit toho, aby byl povrch varné desky v perfektním stavu. Tak totiž můžete prodloužit její životnost.
Čistěte pravidelně, ale opatrně
Čištění varné desky patří k úklidu kuchyně. Kdo z vás neví, jak při tom postupovat, zde je několik dobrých tipů. Vhodné čistidlo si vyberte podle typu varné desky. Zřejmě jste při nákupu varné desky obdrželi také škrabku. Ta je uzpůsobena tak, aby odstranila zaschlé zbytky potravin, a přitom desku nepoškrábe, píší na webu SosialNytt. Dále budete potřebovat měkkou houbičku a savý hadřík, nejlépe utěrku z mikrovlákna.
Nikdy k mytí varné desky nepřistupujte, když je ještě horká. Mohli byste se spálit a houba či hadřík by se vám k desce ještě navíc připekly. Takže až deska vystydne, nejprve škrabkou odstraňte hrubé nečistoty. Máte-li speciální čistič, naneste ho na povrch a nechte působit. Na sklokeramickou desku nepoužívejte žádné abrazívní prostředky, mohly by poškrábat povrch. Stejně tak u indukční desky je vhodné speciální čistidlo, anebo můžete na vlhkou jemnou houbičku nebo hadřík nanést trochu přípravku na nádobí a tím plochu umýt.
Použité kuchyňské houbičky není třeba vyhazovat. Poslouží i na zahradě a v dílně
Nemáte čistidlo? Nahradí ho jedlá soda
Nemáte-li přípravek, jenž je přímo určený k mytí varné desky, můžete si vypomoci jedlou sodou. Vytvořte z ní řidší pastu a naneste ji na nejvíce znečištěná místa. Nechte působit asi 15 minut. Pak vezměte utěrku namočenou v teplé vodě a částečně vyždímanou a sodu z povrchu varné desky setřete. Nakonec ještě omyjte vlhkou utěrkou, vymáchanou v čisté vodě. Nakonec vyleštěte flanelem nebo mikroutěrkou.
Pokud vaříte na klasické plynové desce (plynovém sporáku), vyčistěte celou plochu včetně mřížek a hořáků. Jak snadno a rychle vyčistit hořáky, jsme na BydlímeÚtulně již dříve radili. Varné desky byste měli čistit po každém vaření. Jinak nečistoty zasychají a přibývá jich, takže pozdější údržba by byla mnohem náročnější. Stejně tak by znečištěná plocha mohla ovlivnit výkon spotřebiče.
Napište komentář