Struhadlo patří mezi nejužitečnější nástroje celé kuchyně, po nichž při vaření saháme téměř neustále. I tak je ale vybaveno funkcemi, které mnoho lidí stále nezná.
Pro nastrouhání sýra, česneku či další zeleniny je obvykle využita strana s velkými otvory. Ta drobnější na druhé straně najde své využití sporadičtěji. Pravděpodobně pouze u přípravy brambor na kaši. Jenže právě tato oblast skrývá velmi specifickou funkci. Její využití dělá z celého nástroje ještě užitečnější. Kouzlo se rozhodl vysvětlit jeden z uživatelů sítě Reddit. Není to ostatně první případ, kdy bylo náhodně nalezeno něco takto dlouho skrytého.
Perfektní strana s jemnými otvory
Uživatel začal otázkou, na co vlastně tato strana je. Někdo ji podle komentářů používá na velmi jemné strouhání sýra, hlavně tvrdých druhů, tedy parmezánu. Jak uvedl další uživatel: „Trvalo mi celé roky, než jsem zjistil, že je tahle strana nejlepší na parmezán, pomerančovou nebo citronovou, případně limetkovou kůru.“ Vysvětlení pak poskytla i Martha Stewart, proslulá odbornice na domácí potřeby a jejich každodenní použití.
„Drobné otvory slouží pro velmi jemné strouhání sýra, zeleniny, čokolády i dalších produktů,“ uvedla jasně. To značně rozšiřuje jeho použití během vaření teplé i studené kuchyně. Nezapomeňte ovšem struhadlo po každém použití důkladně vyčistit, aby vám sloužilo opravdu dlouho. Hlavně se ujistěte, že v otvorech jakékoli jeho strany nezůstaly žádné zbytky potravin. Při výskytu mastných skvrn existuje následující snadné řešení.
Jak na čištění kuchyňského struhadla?
Namočte klasickou kuchyňskou houbičku do octa a struhadlo pečlivě třete nahoru i dolů. Jakékoli skvrny a zbytky by následkem toho měly svižně zmizet. Pak ho ještě umyjte vodou se saponátem, což spolehlivě zlikviduje výrazný octový zápach. Kromě toho se vám časem může stát i to, že se na struhadle objeví trocha rzi. I na to ale platí jednoduchý recept. Potřete jeho plochu citronovou šťávou se solí a nechte asi 2 hodiny působit.
Další možností je uplatnění kuchyňského evergreenu, tedy pasty z vody a jedlé sody. Tu stačí na struhadle nechat několik minut, pak jen setřít houbičkou a ještě umýt vodou. Následně je ještě potřeba nechat celé struhadlo důkladně vyschnout. Když na to zapomenete, voda se usadí v četných škvírkách a další rez je na světě. Nejjednodušší je dát ho normálně do myčky, nicméně ne každé struhadlo je na to vhodné. Řiďte se proto vždy doporučením výrobce.
Zdroj: Santeplusmag