Cibule je neodmyslitelnou surovinou v každé kuchyni. Abyste při práci s cibulí nevyplakali potoky slz, vyzkoušejte tento jednoduchý trik.
V kuchyních z celého světa se setkáte s cibulí. Ať už preferujete červenou, bílou, nebo žlutou cibuli, v kuchyni se bez ní neobejdete. Je skvělým doplňkem polévek, salátů i pečených jídel. Než se ale může stát součástí připravovaného pokrmu, je potřeba oloupat její slupky a nakrájet ji na požadovanou velikost. To může být pro některé docela výzva. Inspirujte se tímto babiččiným trikem a dejte cibuli do mrazáku. Bude se vám s ní pracovat mnohem lépe.
Proč se při krájení cibule pláče
I když je cibule opravdu lahodná, její zpracovávání může být pro někoho noční můrou. Rostlina při svém růstu totiž zachycuje síru obsaženou v půdě, která se jí následně uchovává v jednotlivých buňkách. Při krájení cibule se tyto buňky narušují a dochází k uvolňování zadržené síry, jež se dostává do kontaktu s dalšími látkami obsaženými v cibuli. Výsledkem je pak uvolnění jemného plynu, který dráždí vaše oči.
Proč je dobré dávat cibuli do mrazáku
Mrazák vám v tomto případě pomůže vyhnout se potoku slz. Čím více cibule totiž potřebujete zpracovat, tím jsou vaše oči podrážděnější a bolavější. Stačí cibuli před krájením položit do mrazáku alespoň na 5 minut. Chladné prostředí uvnitř mrazáku zablokuje enzymy nutící k pláči a s cibulí se vám bude pracovat mnohem jednodušeji. Díky očím bez slz bude vaše práce s nožem mnohem rychlejší, a navíc i bezpečnější.
Další tipy, jak se při krájení cibule vyhnout slzám
Pokud nemáte po ruce mrazák nebo se vám do něj už ani cibule nevleze, můžete vyzkoušet jeden z těchto dalších triků. Poblíž prkénka, na kterém budete cibuli krájet, můžete umístit sklenici vody. Uvolňovaný plyn tato sklenice s vodou dokáže alespoň částečně pohltit, než se dostane do vašich očí. Pomáhá také navlhčit čepel nože nebo nakrájet cibuli pod tekoucí vodou. Pokud možno, zapněte digestoř a kořeny cibule odřízněte až nakonec. Radikálním způsobem je pak použití potápěčské masky nebo plaveckých brýlí.
Výhody pravidelné konzumace cibule
Kromě toho, že cibule opravdu dobře chutná a veškeré pokrmy vždy správně dochutí, obsahuje také živiny prospěšné pro lidský organismus. Bez ohledu na barvu cibule, jsou v ní obsažené vitamíny B6, B9, vitamín C a draslík. Napomáhají taky proti nadměrné konzumace soli, což by mohlo negativně ovlivnit vaše zdraví. Dále se cibule může pyšnit antimikrobiálními a antioxidačními vlastnostmi.
Zdroj: DailyMail