Špína a bakterie na místech v domácnosti, kde byste je nečekali. Nejvíce znečištěné části vašeho domova

Fotografie: Freepik

Viry a bakterie číhají i v tom nejuklizenějším domě. Ne vždy si však uvědomujeme skutečnost, že jejich největší množství se nehromadí na záchodovém prkénku, v odpadkovém koši nebo na podlaze. Zjistěte, která místa jsou největšími stanovišti nebezpečných mikroorganismů.

Vítěz ankety o nejšpinavější místo domu: váš kuchyňský dřez

„Absolutně nejšpinavějším místem v domě je dřez,“ říká SELF Meghan May, M.S., Ph.D., docentka pro mikrobiologii a infekční onemocnění na University of New England College of Osteopathic Medicine. Jak May vysvětluje, největším problémem v kuchyni jsou mikroorganismy, které lze nalézt v kontaminovaných potravinách, jako jsou syrové maso a mléčné výrobky. Jde o bakterie salmonely, listerie a E. coli. Pak existují viry jako norovirus, které mohou kontaminovat také potraviny a vodu.

Možná si myslíte, že je divné, že kuchyňský dřez je potenciálním ohniskem choroboplodných zárodků, protože právě v něm všechno čistíte: ale právě proto je tak špinavý! Pomyslete na prkýnka, na kterých krájíte syrové maso, šlehače, které jste použili na syrová vejce.

Fotografie: Freepik

Při mytí záchodu nezapomínejte ani na důkladný úklid jeho okolí

Ano, záchodová mísa je poměrně jasným kandidátem na největšího špinavce domu. Jenže při jeho čistěním často zapomínáme na fakt, že při splachování se bakterie rozletí široko daleko. Když spláchnete, do vzduchu vystřelí jemná mlha tvořená z vody a vždyť víte. Jedná se o jev známý jako záchodový oblak.

Odborníkům není jasné, jak daleko se může rozšířit, ale jisté je, že je třeba se stejnou důkladností, jakou cídíte záchodovou mísu, čistit i její přilehlé okolí. Úroveň přítomných patogenů sice pravděpodobně nestačí na to, abyste onemocněli, ale čistota je čistota.

Fotografie: Freepik

Semeniště bakterií: houby, hadry a kartáče pro úklid i mytí

Studie Scientific Reports publikovaná v roce 2017 detekovala 362 druhů bakterií ve vzorku 14 různých kuchyňských hub. Houby se obtížně čistí, což bakteriím příliš usnadňuje růst a množení. Lépe na tom nejsou ani hadry na opakované použití.

Některé zdroje dokonce uvádějí, že bavlněné hadry a houbičky by se neměly vůbec používat, protože jsou jednoduše plné bakterií. Ideální je tedy používat jednorázové ubrousky, což ale úplně nekoresponduje s ekologickým smýšlením…