Špinavá kuchyňská houbička na nádobí je největším hnízdem bakterií v bytě. Jaká je správná frekvence její výměny?

Fotografie: Depositphotos

Každý z nás má doma s největší pravděpodobností houbičku na nádobí, kterou používá nejen k mytí nádobí, ale také k dalším činnostem, jež se týkají úklidu

Lidé, kteří nevlastní myčku na nádobí, ho musí pravidelně umývat ručně. K tomu nejčastěji využívají houbičku na nádobí, již je však potřeba čas od času měnit. Dokážou se v ní totiž velice rychle tvořit bakterie a jelikož s ní myjete špinavé nádobí, udržuje se část nečistot i v ní. Abyste tyto nečistoty při každém používání nepřenášeli zpět na nádobí, je dobré vědět, kdy je načase houbičku vyměnit.

Nejvíce špinavá místnost v domácnosti

Mnoho lidí by si mohlo myslet, že nejšpinavější místností v domácnosti bývá toaleta, koupelna nebo vchodová místnost. Nejvíce bakterií a nečistot se však nachází primárně v kuchyni, jelikož zde lidé tráví nejvíce času. Do kuchyně má přístup celá domácnost, ukládáte zde potraviny a také se zde jídlo kazí. Jedná se o ideální prostředí pro vznik bakterií a usazování nečistot. Jakmile zde budete mít umístěnou myčku, nezapomínejte ani na její důkladný úklid, jež by se měl provádět každým týdnem.

Houbička na nádobí má dlouhou životnost

V momentě, kdy si koupíte v obchodě houbičky na nádobí, vydrží vám celkem dlouhou dobu. Jejich dlouhodobá životnost však není dobrá v kuchyni, kde s ní umýváte nádobí. I přes to, že vám houbička dokáže sloužit i půl roku, je nutné ji měnit mnohem častěji a nečekat, než se celá rozpadne.

V případě, že máte u kuchyňského dřezu houbiček více, měli byste si označit alespoň do diáře nebo na jiný kus papíru, kdy jste si houbičku ke dřezu dali. Pokuste se dbát na to, abyste tuto pravidelnou výměnu houbiček dodržovali. Houbička na nádobí by se měla měnit každý týden. Nemusíte ji nutně vyhazovat do koše, ale stačí, když na ní ustřihnete její roh, čímž si poznačíte, že již není na umývání nádobí. Poté ji přesuňte do koupelny nebo k botníku, kde s ní můžete umývat znečištěné boty nebo zahradní náčiní.

Fotografie: Pixabay

Ideální místo pro tvorbu bakterií

Jestliže jste se divili tomu, že je houbičku na nádobí potřeba vyměnit takto často, existují k tomu určité důvody. V tomto malém předmětu, který máte většinou umístěný poblíž dřezu nebo umyvadla, je totiž ideální prostředí, aby se v něm dařilo bakteriím. Houba je savá a ve většině momentů zůstává vlhká. Jen málokdy má čas na to, aby dokonale proschla. Z tohoto důvodu ji vyměňujte pravidelně alespoň jednou týdně.

Zdroj: Porady Interia

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]