Na podzim, tedy v těchto časech, se nejčastěji sklízí jablka. V obchodech také bývají nejlevnější, protože jich je opravdu hodně. Vyplatí se tedy koupit větší množství tohoto šťavnatého ovoce a uskladnit si ho u sebe ve sklepě.
Ti šťastnější mají své vlastní jabloně, i ti ale po sklizni musí přemýšlet, kam se všemi jablky. Nejdůležitější informace pro všechny je ta, že jablíčka musí být schovaná na místě, které je ochrání před světlem a mrazem, nejvhodnějším místem je tedy sklep. Ideální teplota skladování je mezi 2 až 5 stupni.
Nejde jen o to jablka uskladnit, je dobré je kontrolovat
Skladovací místnost by měla být připravena předem. Pokud se vás sklep během teplých letních měsíců více zahřál, je nutné ho opět zchladit. Nejlepším způsobem je časté noční větrání. Zároveň můžete provádět i dezinfekci, aby se během skladování jablek nevyskytly houby a bakterie, které by je mohly znehodnotit.
Nasbírané nebo nakoupené ovoce byste neměli skladovat déle, než je nutné. Je to z toho důvodu, že pokud jablko sebereme a necháme ležet, urychluje se tím proces jeho zrání.
Pár tipů, jak správně jablka uskladnit
Pokud budete mít velké množství jablek poprvé a nevíte, na co se při uskladnění zaměřit, poradíme vám pár triků, se kterými vám jablka vydrží dlouho čerstvá a šťavnatá. Pokud ovoce uskladníte na jedné hromadě, výrazně se tím sníží doba jeho trvanlivosti a čerstvosti. Je lepší ho mít uložené v jedné řadě vedle sebe a vrstvit ho na sebe.
Neměli byste uchovávat vedle sebe jablka a například brambory, protože to urychluje jejich vzájemné zrání. Hlízy od brambor začnou klíčit a tím se zrychlí zrání jablek.
Kromě sklepa můžete ovoce uskladnit také v garáži, ve které se netopí, nebo na chodbě domu. Pokud máte ve sklepě velké sucho, je nutné do něj dát nádobu s vodou a pravidelně ji doplňovat. Jablka dávejte do bedýnek stopkou nahoru a hlavně je před uskladněním nikdy nemyjte ani neleštěte.
Jablíčka sbírejte brzy ráno nebo pozdě večer a nikdy ne za deštivého počasí. Uskladněte jen ta jablka, která nejsou poškozená ani jinak potlučená. Spadané ovoce můžete ihned zpracovat například do domácího štrúdlu nebo si ho usušit a na zimu máte zdravou dobrotu.
Jablka během zimy sledujte a kontrolujte, dávejte si pozor hlavně na:
- Vadnutí ovoce
- Zhoršení kvality
- Napadení škůdci
Pokud u skladovaných jablek zjistíte, že už nedosahují takové kvality jako když jste je nakoupili nebo posbírali, je nutné je vyhodit. Je možné, že by například škůdci nebo houby mohly napadnout další potraviny.