Bramborovou kaši lze zdokonalit správným postupem. Pomohou i moučnaté brambory a ruční šlehání

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Bramborová kaše chutná každému, od batolat až po seniory. Její příprava je snadná a výsledek bývá dokonalý. Ale můžete se při její přípravě i zlepšit.

Spousta lidí si myslí, že umí dobře vařit. Vždyť co na tom je? Ingredience se vloží do hrnce či pekáče, následuje nějaká doba tepelné přípravy, osolit, dokořenit a je hotovo… Jenomže pak někde ochutnáte stejný pokrm a nemůžete o něm říct nic jiného než známé „nebe v hubě“. Jak to vlastně ostatní dělají, že jídla tak skvěle chutnají?

Bramborová kaše

Jedním z pokrmů, které mohou chutnat obyčejně, ale také nezvykle lahodně, je bramborová kaše. Umíte ji skutečně připravit skvěle? Úspěch začíná již výběrem brambor, uvádí web TopRecepty. V mnoha domácnostech se postupuje takto: zbyly brambory a už nejsou nijak kvalitní, uděláme z nich kaši, chuť se dožene třeba kořením. Tak to ne, na takové kaši si rodina nepochutná.

Ale pojďme na to od začátku. Bramborová kaše je všeobecně oblíbeným pokrmem. Dětem ji dáváte od malička, a když se dobře dochutí, je skvělou přílohou skoro ke každé úpravě masa, uzeniny či zeleniny. Anebo ke smaženému sýru.

Vhodné solení brambor zajistí správnou chuť. Při vaření by se měly vkládat do již osolené vody

Jaké brambory vybrat

Výběr brambor je důležitý. Každá hospodyňka jistě dobře ví, že brambory se dnes rozdělují na tři základní typy: A, B, C. Nikdo nic nezkazí, když na jakýkoliv bramborový pokrm využije brambory typu B, tedy středně škrobnaté. Jestli nevíte, jaký druh brambor doma máte, můžete provést malý test: bramboru překrojte na polovinu a obě půlky k sobě přitiskněte. Pokud se k sobě přilepí, jedná se o brambory moučnaté, tedy typu C, eventuálně B.

Při přípravě kaše – máte-li tu možnost – vyberte tedy typ C. Ten je nejvíce moučnatý, což právě na kaši potřebujete, píše se na webu Pysnozci. Brambory oloupejte, nakrájejte nadrobno a uvařte v osolené vodě. Vodu z brambor využijte třeba na zeleninovou polévku. Také si můžete malé množství tohoto vývaru v bramborách ponechat. Brambory rozmačkejte pomocí šťouchadla, a to nejprve nasucho, abyste měli jistotu, že v hrnci nezbyly žádné kousky a kaše bude tvořit jednolitou hmotu.

Dochucení kaše je jen na vás

Teprve potom přidejte ohřátou smetanu (nejlépe 33%) a máslo a pečlivě je do kaše zapracujte. Ruční šlehač, pokud ho použijete od počátku a budete jím i mléčné ingredience zašlehávat, způsobí, že kaše bude sice hladká, ale lepivá. Ruční práce je v tomto směru lepší. A čím kaši okořenit? No, přece podle vlastní chuti. Někdo si neumí kaši představit bez cibulky, ať již smažené nebo syrové, jiný si do kaše zamíchá utřený česnek.

Výjimkou není ani pepř a muškátový oříšek či zelené bylinky a strouhaný sýr, třeba parmazán. Pokud budete chtít vyzkoušet nový druh koření, přidejte ho jen do malého množství kaše, abyste výsledek mohli předem ochutnat. Na BydlímeÚtulně jsme také sepsali, jak byste měli postupovat při vaření nových brambor.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*