Máslo po vyjmutí z lednice změkne raz dva. Poslouží i zavařovací sklenice a horká voda

Fotografie: Aw58 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Změknutí másla po vyjmutí z ledničky může trvat pěkně dlouho. A vy je přitom tak nutně potřebujete namazat rodině na chleba k večeři. Co teď?

Je těžké si představit, že byste vařili bez másla anebo si nemohli namazat krajíc. I když v poslední době to vypadá tak, že některé skupiny obyvatelstva si je budou muset z cenových důvodů na nějaký čas odepřít. Nicméně máslo nemusí mít člověk každý den, ale aspoň do bramborové kaše či dětem k namazání na pečivo si je pořiďte. No vida, a už jsme u mazání krajíce, ke kterému jsme původně mířili.

Máslo je zdravé i chutné

Máslo se zcela běžně uchovává v lednici, neboť při pokojové teplotě by žluklo. A to by byl opravdu drahý špás. A nehledě na peníze, máslo je bohaté na celou řadu vitamínů, díky nimž má při rozumné míře konzumace různé blahodárné účinky, jak píší na webu Healthline. Proto by bylo škoda se o ně připravit. Jenomže vyjměte máslo z ledničky a namažte je na chleba nebo na rohlík! To prostě nedokážete, a to už máte celou řadu zkušeností. A co potom mají dělat děti, když si svačinu připravují samy?

Máslo změkne i rychle

Proto by se hodil nějaký fígl, jak docílit, aby máslo rychle změklo. A než se nadějete, máte jich tady hned několik.

Máslo při pečení je možné účinně nahradit. Mezi vhodné alternativy patří i margarín a avokádo

  • Na první tip budete podle webu Smakosze potřebovat čtyři věci: samozřejmě máslo, horkou vodu, zavařovací sklenici a talíř. Do zavařovačky nalijte horkou vodu. Chvíli ji nechte stát, aby se sklenice prohřála. Pak vodu vylijte. Máslo položte na talíř a horkou sklenicí je přikryjte.
  • Teplo uvnitř sklenice udělá svoje a máslo bude pozvolna měknout. Místo zavařovačky můžete použít i větší hrnek.
  • Máslo vyndejte z lednice a odkrojte kus, který budete asi tak potřebovat. Ten pak na prkénku větším nožem nakrájejte na tenčí plátky. Ty povolí při pokojové teplotě velice rychle.
  • Kus másla, který právě potřebujete, vložte do igelitového sáčku a kuchyňským válečkem rozválejte či rozdrolte. Nechte ještě pár minut v sáčku a pak už můžete se změklým máslem pracovat, doporučují na webu SimplyRecipes.
  • Máslo můžete nastrouhat na hrubém struhadle. Hmotu nechte na talíři, po několika minutách bude vhodná i k mazání. Nejčastěji se však tento způsob používá, když potřebujete máslo do lineckých či křehkých těst.
  • A komu se chce špinit robot, může do něj plátky másla vložit a chviličku nechat projít hnětením. Pak se bude máslo dobře mazat a také bude připravené na pečení či na přípravu krému.
Pracovat se změklým máslem je radost
Fotografie: Pixabay

Někdo vkládá máslo do mikrovlnky anebo v sáčku do vody. Ale to většinou dopadne stejně jako u masa – na povrchu to teče, uvnitř je hmota tuhá. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás rovněž sepsali, čím vším můžete máslo nahradit při pečení.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*