Možná si myslíte, že nejšpinavějším místem doma je toaleta. Mezi takové ale patří i oblasti, do kterých byste to neřekli a přitom je používáte denně. Na jakých místech mohou číhat bakterie? Často si ani neuvědomíte, že na tyto předměty každý den saháte nebo je používáte.
Kromě kliky, počítačové klávesnice nebo misky vašeho domácího mazlíčka sem patří také další oblasti a předměty, protože výše zmíněné nepatří mezi vrchol seznamu takových položek.
Do seznamu si připište houbičku na mytí nádobí nebo mobilní telefon
Houbička na nádobí je jedním z nejšpinavějších předmětů ve vašem bytě. Vyskytuje se na ni až 10 milionů bakterií na jeden čtvereční palec, což je 2,54 cm. Je to opravdový hotel pro stovky různých druhů bakterií. Kuchyňská houbička obsahuje velké množství bakterií E.coli a dalších bakterií hlavně proto, že se nevyměňují tak často, jak by měly.
Také kuchyňské utěrky jsou domovem mnoha bakterií. Zvláště ve velkých podnicích jako jsou restaurace a bary by se houbičky měly měnit každou chvíli, protože jsou hodně potřebné.
Mikrobiologové označují mobilní telefony jako Petriho misky, protože generují teplo, žijí ve tmě našich kapes a cestují i do koupelny. Podle jedné studie dospělí kontrolují své telefony téměř 47x denně, což umožňuje bakteriím se pohybovat z místa na místo. Proto není vhodné je brát do koupelen a raději zvyšte intenzitu mytí rukou.
Telefon si můžete snadno dezinfikovat v domácím prostředí, je ale zapotřebí ho vypnout a následně sundat ochranný kryt. Na čištění nepoužívejte prostředky na okna, bělidlo nebo peroxid vodíku.
Stačí smíchat v lahvičce 1:1 70 % isopropylalkoholu společně s destilovanou vodou, protože tvrdá by mohla poškrábat sklo. Nikdy ale kapalinu nestříkejte přímo na telefon, ale na měkký hadřík. Poté počkejte, až telefon uschne a můžete ho zase složit dohromady.
Dalším domovem bakterií je kuchyňský dřez nebo dálkové ovládání
Kuchyňský dřez má podle některých vědců druhou nejvyšší koncentraci mikroorganismů v domácnosti. Další studie odhalila nebezpečné bakterie v odtokových trubkách. Vlhkost působí pro bakterie jako živná půda a přitom stačí dvakrát týdně dřez dezinfikovat. Drenáže a trubky stačí čistit jednou měsíčně.
Použít můžete teplou vodu, ocet nebo vodku. Bílý ocet odstraňuje mastnotu i plísně. Vodka má zase antibakteriální vlastnosti a nezapáchá jako ocet. Použít můžete také esenciální oleje z:
- Čajovníku
- Citronelly
- Citronové šťávy
- Pomeranče
- Pačuli
Kromě kuchyňského dřezu můžete stejnými surovinami čistit také umyvadle či vanu v koupelně.
Krájecí desky jsou také domovem spoustu druhů bakterií. Odborníci tak doporučují mít v kuchyni alespoň dvě prkénka, jedno pro potraviny, které lze jíst syrové a druhé speciálně na krájení masa, drůbeže a ryb. To pomáhá proti přenosu bakterií.
Plastová prkénka můžete snadněji čistit i dezinfikovat. I tak ale krájení plast poškozuje a bakterie se dobře skrývají. Po každém použití ho umyjte a nechce volně uschnout. Ovladače bereme do rukou také velmi často a i tady je potřeba si dát pozor na bakterie. Při čištění se doporučuje stejný postup jako u telefonu, abyste nepoškodili elektroniku.
Pomoci si můžete vatovým tamponem nebo párátkem, tím snadněji odstraníte nečistoty kolem tlačítek. Používejte nejlépe netoxické čisticí prostředky, protože jsou stejně účinné jako chemikálie a navíc jsou bezpečnější. Tyto chemické prostředky dráždí nos, oči i hrdlo a mohou postupem času poškodit i játra nebo ledviny. Můžete si sami doma vyrobit domácí čisticí prostředky, k jejich výrobě použijete v podstatě jen věci, které máte doma. Navíc máte zaručeno, že jsou zdraví bezpečné.
Houbičku na nádobí byste měli používat opravdu jen k mytí nádobí, nikoliv k čištění dřezu nebo otření rozlité vody z podlahy. Dbejte na pravidelnou hygienu, dezinfikujte mobilní telefony i ovladače a nepoužívejte doma příliš chemických prostředků.