Troubu lze účinně vyčistit díky přípravkům ze spíže. Spolehlivě poslouží i ocet a sůl

Trouba bude opět hygienicky nezávadná
Fotografie: Lionel Allorge / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Troubu vyčistíte snadno, když to budete dělat hned a pravidelně. Jinak se vám v ní připeče spousta zbytků a ty nepůjdou odstranit.

Chcete mít troubu čistou jako dřív a přitom bez námahy? Je možné, že čekáte odpověď, že něco takového nejde. A představte si, že jde. Nebudete k tomu potřebovat žádná drahá čistidla ve sprejích, která jsou plná chemikálií. Dokážete se mastnoty a připálených zbytků zbavit jen s minimálním úsilím.

Vymyjte troubu hned, jak vychladne

Připálený rošt, mastnota, připečené usazeniny a k tomu zápach. To všechno vévodí ve vaší dlouho nemyté troubě. Podle toho, jak často ji používáte, je také zapotřebí ji čistit. A to ze dvou důvodů. Jedním z nich je samozřejmě vzhled trouby. Druhým důvodem je dezinfekce prostoru, neboť na mastných usazeninách se mohou vytvářet bakterie. A je tu vlastně ještě důvod třetí. Když troubu zapnete s těmi všemi starými zbytky, ty se připalují a vzniká nepříjemný zápach i zdraví škodlivé látky. Pojďte tedy troubu vyčistit snadno, ekologicky a levně.

Použití octa

Troubu vyčistíte poměrně snadno roztokem octa s vodou v poměru 1 : 1. Přelijte ho do rozprašovače a celý vnitřek trouby, včetně dvířek se sklem, důkladně vystříkejte. A nechte působit. Za hodinu troubu otevřete. Některé nečistoty se uvolnily samy, jiné odstraníte lehce pomocí houbičky nebo drátěnky na teflon. Pak troubu vymyjte ještě čistou vodou nebo vodou s přídavkem citronové šťávy. Nakonec vytřete do sucha, doporučuje web KobietaInteria.

Pokud prádlo po vyprání zapáchá, je třeba pračku vyčistit. Příčinou mohou být i plísně a bakterie

V případě, že se všechny usazeniny, připáleniny a mastné zbytky neodstranily, zkuste druhý postup. Do zapékací misky nebo pekáče nalijte vodu, ocet a kapku přípravku na mytí nádobí. Pak troubu zapněte asi na 150 °C a nechte tak zhruba hodinku. Uvolňující se pára bude na odolné zbytky uvnitř trouby působit a ty se tímto horkým zvlhčením začnou odlepovat. Až trouba trochu vychladne, vymyjte ji houbičkou a vodou dočista.

Jak vyčistit rošty

Na roštech bývá připečených usazenin nejvíc. K jejich důkladnému vyčištění vede také několik cest. Vejdou-li se vám do dřezu, zalijte je vařící vodou a přidejte tabletu do myčky nádobí. Jestliže se vám rošt vejde do myčky, vložte ho tam třeba s hrnci a pekáči a spusťte program na mastnotu. Nejde-li to ani jedním způsobem, vytvořte z jedlé sody a kapky vody pastu, kterou na rošty nanesete. Položte na linku starou utěrku, na ni rošty a nechte sodu pracovat, radí web MarthaStewart. Opět nejméně hodinu.

Vyčistěte vnitřek, rošty i dvířka se sklem
Fotografie: Unsplash

Pak rošt umyjte obvyklým způsobem – přípravkem na nádobí, houbičkou, drátěnkou na teflon (není ostrá, k nádobí a ostatním předmětům je šetrná).

Čištění trouby solí a citronem

Smíchejte pět lžic soli s pěti lžícemi citronové šťávy a pěti lžícemi vody. Protřepejte a roztok nalijte do rozprašovače. Troubu uvnitř celou vystříkejte. Na silně znečištěná místa si můžete vytvořit kašičku: použijte zmíněné množství soli a dvě lžíce citronové šťávy a vzniklou pastu naneste na všechna silně znečištěná místa. Po hodině odstraňte a troubu vymyjte ještě čistou vodou nebo do ní můžete přidat kapku Jaru. Vytřete do sucha. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás rovněž napsali, jak vyčistit pračku, aby vaše prádlo nezapáchalo.

Zdroje: KobietaInteria, MarthaStewart

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*