Příprava mletého masa občas připomíná sázku do loterie. Povede se mi, nebo bude tuhé a bez chuti? Pojistěte si výhru správným postupem!
Může se zdát, že na mletém mase není co zkazit, ale opak je pravdou. Po rozkrojení se z holandského řízku vyvalí krev, jindy boloňské špagety chutnají jako omáčka s broky. Zanevřít na mleté maso ale není řešení, podívejte se, jak ho připravit správně.
Mleté maso? Jedině od řezníka
Není mleté maso jako mleté maso. Zatímco někdy se doslova rozplývá na jazyku, jindy je jako podrážka – čím to je? Obvykle za to může nesprávný výběr, zakončený špatnou přípravou. Jak připomíná portál Kondice, při výběru mletého masa je důležité mít na paměti, že maso nacházející se v chlaďácích supermarketů často není čerstvé mleté maso, nýbrž masný polotovar. A podle toho také vypadá jeho složení, v němž se mohou nacházet různé stabilizátory a barviva.
Naproti tomu maso od řezníka, který ho před vámi přímo namele, představuje úplně jinou kvalitu. Znalý řezník totiž ví, jaký poměr vepřového a hovězího masa do směsi dát, aby nebyla příliš suchá ani tuhá. Proto ať si ho kupujete kvůli grilování hamburgerů, nebo na uvaření holandských řízků, můžete se spolehnout, že budou chutnat dobře. Tedy pokud veškerou chuť „nezabijete“ špatnou tepelnou úpravou. I ta má totiž svá pravidla.
Celý život děláte při smažení na oleji tuto zásadní chybu. Šéfkuchař odhalil správný postup
Při smažení opatrně
S přípravou mletého masa, i když si dáte záležet na jeho výběru, to není jen tak. Za prvé si dejte pozor na teplotu oleje na pánvi, než do ní vložíte maso ke smažení, jak jsme již upozorňovali na BydlímeÚtulně. K dalším běžným chybám pak dochází podle portálu Smakosze při samotném procesu smažení, a proto zkuste:
- Při smažení mletého masa snižte teplotu. Až se maso dostatečně prohřeje, opět ji zvyšte. Tím vytvoříte na mase kůrčičku.
- Na smažení je nejlepší používat máslo nebo sádlo.
- Pro dietnější obdobu jídla nechte maso na pánvi jenom zatáhnout a posléze ho dopečte na nízký stupeň v troubě.
- Pozor na tučné maso, které by se mohlo na pánvi škvařit.
Napište komentář