Vyčistěte jednoduše připálený hrnec nebo pánev a naučte se vařit bez připálení

Patrně každé hospodyňce se již někdy stalo, že připálila nějaké jídlo. Ne vždy musí být odstranění připálenin z hrnce či pánvičky snadné. Naštěstí však existují triky, které pomohou s tím, že nádobí vypadá opět jako nové a nevykazuje žádné známky po této nehodě. Trik čištění zmuchlaným alobalem nemusí být vhodný pro všechny typy hrnců a ne vždy zabere jedlá soda. Máme pro vás ještě i další esa v rukávu.

Napusťte do hrnce horkou vodu a přidejte mycí prostředek. Může to být i prášek na praní. Tekutý pěnivý přípravek nedávejte! Pak hrnec postavte na sporák a vodu s mycím prostředkem přiveďte k varu. Nechte vařit minimálně 10 až 15 minut v závislosti na intenzitě připálení. Pak použijte nějakou kuchyňskou špachtli (vařečku, obracečku) a snažte se připáleniny seškrábat.

To co na čištění pomáhá je i aviváž, která připáleninu změkčí. Nepočítejte však s tím, že to bude lehká práce, pokud je hrnec silně připálen.

Jakmile máte nejhorší část za sebou, přichází dočištění. Jedná-li se o nádobí z nerezové oceli, použijte čistící přípravek určen k mytí tohoto nádobí. Jestliže jde o starší nádobí, použijte pastu z octa a jedlé sody. Je možné, že postup budete muset i 2x opakovat. Záleží, jak moc se jídlo připálilo.

Proč se jídlo připaluje?

  • Velkou roli u připalování hraje to, zda je nádobí již poškozené/poškrábané. V takovém případě bude nádobí k připálení náchylné. Pak musíme jídlo samozřejmě míchat a hlídat. Jestliže jednou v hrnci něco připálíte, bude i po vyčištění k tomuto nešvaru náchylný.
  • Další důvod je teplota. Je rozdíl vylít tuk/olej na studenou pánev a teprve zahřívat anebo vylít olej na již rozehřátou pánvičku, kdy spotřebujete i mnohem méně tuku. Pak se i vložený pokrm chová jinak. Rozhodně nedávejte maso nebo vejce do nerozehřátého oleje.
  • Svou roli zde hraje i to, zda jídlo nezahříváte příliš rychle – ve snaze uvařit jej co nejdříve. Což je zásadní chyba. Mnohdy prostě vaření urychlit nejde a vyžaduje svůj čas. Aby maso pustilo šťávu, aby se zelenina nerozvařila apod. Zkuste vařit déle na nižší teplotu.
  • Nejprostší důvod připálení je vedle kvality nádobí fakt, že hospodyňka na jídlo prostě zapomene. I to se stává.