Užitečný fígl na loupání vajec. Stačí jehla nebo špendlík a skořápka bude během několika vteřin pryč

Fotografie: Pixabay

Každý, kdo vařil a poté loupal vejce, dobře ví, jak často se stává, že loupaní zabere velice času a není efektivní, protože se část bílků tak přichytí ke skořápce, že je téměř nemožné ji odstranit. Takto dochází k tomu, že o část vajíčka přijdeme, a navíc takto oloupaná vejce nepůsobí ani esteticky.

Pokud tedy vaříte vejce zejména za tím účelem, abyste je podávali hostům, nebo i tehdy, když jich vaříte velké množství, například na vajíčkovou pomazánku nebo kotel bramborového salátu, je dobré znát níže uvedený trik. Je úplně jednoduchý, ale zaručí, že vejce půjdou pokaždé snadno oloupat.

Fotografie: Pixabay

Tajemství snadno loupatelných vajec

Prvním předpokladem skvěle uvařených vajec je jejich teplota. Obvykle vejce vaříme ihned po jejich vyjmutí z ledničky, ale to není ten nejlepší postup. Doporučuje se vejce nechat nějakou dobu při pokojové teplotě a až poté je vařit.

Než dáte vejce vařit, vezměte jehlu nebo špendlík a lehce propíchněte zaoblenou část vajíčka. V ní se nachází dutý, prázdný prostor, který obsah vejce chrání zejména proti nárazům, proto se nemusíte bát, že by vám vajíčko při vaření vyteklo.

Otvor by neměl být příliš hluboký a také by nemělo dojít k poškození, tedy prasknutí skořápky. Vizuálně by se mělo jednat skutečně jen o vpich.

Pokud máte všechna vejce, která chcete uvařit, takto připravená, dejte je do vody a vařte je 7 až 10 minut, pokud chcete ta pravá vejce natvrdo, a 6 až 7 minut, pokud máte vajíčka raději nadýchanější.

Po uvaření dejte vejce do studené vody a poté je oloupejte. Uvidíte, jak snadno to tentokrát půjde, a jsme si jistí, že jinak už vejce vařit nebudete.

Fotografie: Pixabay

Další tipy na snadnější loupání vajec

Pokud se vám stává, že se skořápka po uvaření a pokusu o oloupání rozpadá do miniaturních kousíčků, existuje snadná pomoc.

Do vody, v níž vaříte vajíčka, stačí totiž přidat trochu jedlé sody, kterou máte obvykle doma. Soda totiž zvyšuje pH bílku, což způsobuje také to, že není tak přilnavý ke skořápce.

Ke snazšímu oloupání vajec přispěje také to, když je voda, do níž vejce po uvaření dáte, co nejstudenější, přičemž si můžete pomoct i přidáním ledu.

Pomáhá také to, že když uvařená a zchlazená vejce nejprve osušíte, naťuknete je na obou koncích a pomocí dlaně s nimi válíte při použití mírného tlaku. Skořápka by měla začít jemně praskat, což uvidíte i uslyšíte. Nyní nastává čas, kdy vajíčka dáte opět do studené vody a poté je oloupete. Uvidíte, že to půjde snadno.