Loupání vajec někdy skoro připraví člověka o nervy. Ale váš případ to nebude, cesta ke snadnému odloupnutí skořápky je schůdná. Tak se s ní seznamte.
Vařená vajíčka se na tuzemském jídelníčku objevují pravidelně. Ale když se je nedaří oloupat – no, to by člověk vyletěl z kůže! Skořápka se někdy odloupává jen v malých kouscích a často se při tom trhá i bílek. A když takových vajíček máte oloupat třeba osm, je to pořádná otrava. Proč se ale trápit s něčím, co lze vyřešit jednoduše?!
Loupání ovlivníte vy sami
- Čerstvost vajec – jestliže chcete vejce oloupat snadno, rozhodně nepoužívejte vajíčka čerstvá. Necháte-li je alespoň týden odležet, začnou trošku měnit svoje vlastnosti. Na vrcholku se pod skořápkou začne vytvářet vzduchová kapsa a ta usnadní uvolnění vaječné membrány od bílku. Jinak řečeno, vaječná blána přilne ke skořápce a pak jde lépe odloupnout. A jak poznáte, že jsou vajíčka čerstvá? Do sklenice s vodou vložte syrové vajíčko. Když klesne na dno, je čerstvé. Pokud se ode dna trochu zvedá, je vhodné ke konzumaci i k vaření. Jestliže však vajíčko vyplave na hladinu, pak buďte opatrní, mohlo by být už za hranicí poživatelnosti, anebo dokonce zkažené.
- Teplota vajec – nikdy nevařte vajíčka, která jste právě vyjmuli z ledničky. Nechte je vždycky alespoň 30 minut při pokojové teplotě. Jinak vajíčka popraskají, bílek částečně vyteče a uvaří se na povrchu skořápky.
- Jedlá soda – do vody k vaření přidejte lžíci jedlé sody a skořápka se při loupání velmi snadno oddělí, radí web HappyEgg. Vejce vkládejte do vroucí vody pomocí lžíce.
- Ledová voda – po ukončení varu slijte z rendlíku horkou vodu a vyměňte ji za ledovou. Můžete opravdu přidat i kousky ledu, neboť voda z kohoutku se bude od vajíček zahřívat. Tento šok z ochlazení přispěje k snadnému loupání skořápek.
- Odkud začít – až vajíčkům poklepáním narušíte celistvost skořápky, začněte loupat od širšího konce. Právě tam by měl být vzduch a membrána přilepená ke skořápce.
Při loupání vajec pomůže metoda 4/3
Tento způsob loupání vařených vajec doporučují na webu Smakosze. Skořápka by měla jít snadno oddělit a bílek zůstane neporušený. Jak tedy postupovat? Do vody přidejte lžičku soli a přiveďte k varu. Lžící vložte vajíčka a vařte čtyři minuty. Poté byste měli vajíčka z vody vyjmout, ale vodu nechte stále vařit. Skořápky jemně naklepejte, aby nepatrně popraskaly. Pak vraťte vajíčka zpátky do vody a vařte ještě tři minuty. Následně vejce ochlaďte ledovou vodou.
Tato tajná přísada v trojobalu vždy zajistí dokonale křupavou kůrku. Dělají to tak i šéfkuchaři
Tímto způsobem by vejce, která jste vařili natvrdo, měla jít oloupat zcela snadno a bez poškození bílku. Trvanlivost a kvalitu vajíček ovlivňuje i jejich uchovávání. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás sepsali, kterým chybám byste se při skladování vajec měli vyhnout.
Napište komentář