Umíte vařit brambory? Možná někteří z vás při jejich přípravě postupují chybně a připravují se tak o velmi cenné látky, které prospívají lidskému organismu.
Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších a také nejvýživnějších druhů zeleniny na světě. Pro mnohé z vás jsou neodmyslitelnou součástí oběda i večeře, a to i několikrát týdně. Jejich příprava je poměrně snadná a těch způsobů je nepočítaně. Možná ale váš postup není správný a vy se připravujete jak o vitamíny, minerály a stopové prvky, tak i o další živiny, píše web Genialne.
Brambory mají spoustu cenných látek
Vařené, smažené, pečené, bramboráky, knedlíky – to všechno jsou velice lahodná jídla, která jde z brambor připravit. Nejčastěji je konzumujete vařené s máslem nebo jako kaši či pyré, protože jsou to nejrychlejší způsoby přípravy. Je však důležité, jakou teplotu vody na počátek vaření zvolíte. Při vaření brambor je tedy důležité zvolit správný postup, který ovlivní nejen chuť, ale i nutriční hodnotu hotového pokrmu.
Výživoví odborníci se shodují na tom, že nejlepší je vkládat brambory do horké vody. A má to svůj důvod: voda začne ihned vařit a při kratší době vaření dochází k menšímu vylouhování cenných látek. Jinak řečeno, delším louhováním ve studené vodě se těchto látek zbytečně zbavujete. Tak umíte vařit brambory, nebo ne?
Po mastných a připečených zbytcích v troubě nezbyde ani stopa. Tato směs si s nimi poradí do 2 minut
Brambory obsahují vitamín C a skupinu vitamínů B, což jsou vitamíny rozpustné ve vodě, informuje Healthline. Minerály a stopové prvky, které jsou v bramborách zastoupeny, jsou fosfor, železo, měď, draslík, hořčík, vápník, sodík, jód a kyselina listová. Pro jejich zachování je tedy lepší vařit brambory v horké vodě, čímž se doba vaření zkrátí, a tak se minimalizuje ztráta nutričních hodnot. Pokud chcete z brambor získat skutečně maximum, přidejte do hrnce kousek mrkve. Obsahuje karoten a ten podporuje účinnost vitamínu C.
Zajistěte bramborám lepší chuť
Pro zlepšení chuti brambor (obzvláště těch starších) můžete do vařící vody přidat libeček, celerovou nať, kmín nebo majoránku. Tyto byliny zároveň pomáhají předcházet nadýmání a usnadňují trávení. Na webu BydlímeÚtulně můžete najít i některé vychytávky na loupání brambor.
Vaření ve slupce je vhodné u nových brambor, zatímco starší brambory je lepší oloupat. Brambory byste měli krájet na stejně velké kusy pro rovnoměrné vaření a vybírat podobně velké kusy, pokud se vaří vcelku. Doba vaření se liší podle typu brambor a velikosti kousků. Obvykle se však pohybuje mezi 15 a 30 minutami. Zda jsou brambory hotové, můžete ověřit tak, že do nich zapíchnete vidličku nebo špízovou jehlu.
Po uvaření je důležité brambory ihned slít, aby nedocházelo k další ztrátě vitamínů rozpustných ve vodě. Tento postup vaření brambor zajistí, že budou chutné a zachovají si co nejvíce svých prospěšných látek.
Napište komentář