Vařit v páře můžete i bez drahých spotřebičů. Stačí k tomu alobal, utěrka nebo pařák na knedlíky

Vaření v páře zažívá docela velký úspěch, protože jde o zdravější přípravu, kdy si potraviny uchovají více vitamínů a minerálů, esenciálních mastných kyselin i antioxidantů. Potraviny jsou šťavnaté, chutné. Pro vaření v páře existuje mnoho moderního nádobí, které není zrovna levné. Naštěstí lze vařit v páře i bez těchto finančně nákladných pomocníků. Stačit vám bude buď pařák na knedlíky, děrované vsuvky do hrnců, síto, alobal či utěrka.

Vaření v páře není žádná novinka, ale není pochyb o tom, že jde o šetrnější a zdravější způsob tepelné úpravy potravin. Kdo se zajímá o zdravý životní styl nebude mu tento způsob přípravy jídel cizí. A pokud jste to ještě nezkusili, pak hurá do toho. Maso je křehké, šťavnaté a díky přidání bylin a koření do vody, bude úžasně vonět i chutnat. Takto připravené jídlo i lépe stravitelnější. Zelenina vařená v páře má o 60% více vitamínů a minerálů, než zelenina vařená ve vodě.

Vaření v páře za pár korun

K dostání jsou dnes hrnce, které nejsou tak drahé, jako kuchyňské přístroje na vaření v páře. V podstatě jde o dva hrnce a pokličku. Spodní hrnec se nijak neliší od klasického, horní hrnec se posadí na spodní a zajímavý je tím, že má ve dnu otvory, kudy prochází pára z vody nalité do spodního hrnce. Nahoru se umístí poklička. Připravit tak můžete chutnou zeleninu, maso, knedlíky.

Vaření v páře pomocí utěrky

Takto vařily už naše babičky, většinou kynuté knedlíky. Do hrnce se nalije voda, nahoru se položí látková utěrka, která se omotá provázkem nebo připevní pomocí gumy a místo pokličky se použije další hrnec nebo mísa. Připravit si tak můžete i zeleninu či jiné pokrmy.

Pařák na knedlíky

Pařáček na knedlíky zná asi úplně každý. Místo ohřívání knedlíků jej můžete použít na uvaření brambor v páře, zeleniny nebo třeba kuřecích nudliček s bylinkami.

Pomůže i alobal

Pokud nemáte pařáček na knedlíky a přesto byste rádi nějakou chutnou a zdravou dobrotu připravenou v páře – pak si vezměte alobal, vytvořte z něj tři nebo čtyři kuličky. Poté napusťte do hrnce vodu, vložte alobalové kuličky a položte na ně žáruvzdorné nádobí (misku nebo talíř) s připraveným jídlem a přikryjte pokličkou.

Sítko a další triky

Vaření v páře za pár korun je možné i díky sítka na těstoviny nebo pomocí jednorázového hliníkového nádobí. Místo sítka či hliníkového nádobí můžete také položit přes horní okraj alobal ve dvou až třech vrstvách, aby byl pevnější a okraje alobalu přehnout dolů a pro jistotu zajistit gumou, jako u vaření v páře pomocí utěrky. Do alobalu samozřejmě nezapomeňte udělat dírky.

Fotografie: Food-hacks.wonderhowto