Dávat některé věci do myčky je doslova hřích. Nedělejte stejnou chybu jako většina lidí

Fotografie: Pexels

Těchto 9 kuchyňských potřeb v žádném případě nepatří do myčky. Hrozí totiž nejen jejich poškození, ale i poškození samotného spotřebiče.

Myčka nádobí je skutečně univerzálním přístrojem, který nám umí ušetřit spoustu času a díky svým šetrným vlastnostem také spoustu peněz. Avšak i tento spotřebič má svá pravidla používání, díky kterým dokážeme zase my šetřit jeho životnost a také životnost jednotlivých kousků kuchyňského náčiní. Které věci tedy do myčky nepatří a jak se o ni co nejlépe starat?

Správná péče je základ pro dlouhodobou životnost

Stejně jako o každý spotřebič, i o myčku je potřeba pečovat a věnovat se její pravidelné údržbě. Pouze ta totiž vede ke správné funkčnosti a dlouhodobé životnosti. Je tedy důležité myčku správně čistit, a to nejlépe minimálně 2krát za týden, používat správné mycí prostředky a jednou za čas si dát námahu také s hloubkovým čištěním, do něhož se řadí proplach filtrů i trubek, které vedou do odpadní kanalizace.

Fotografie: Unsplash

K tomuto úkonu lze použít jak speciální čisticí prostředky, tak i běžně dostupné suroviny se silnými antibakteriálními účinky, jako je například ocet nebo soda bikarbona. Ty jednoduše nanesete do odtokového otvoru, zalijete vroucí vodou a poté pustíte běžný proplachovací režim. Také je však důležité dbát na to, co do myčky vkládáte. Jednotlivé druhy kuchyňského náčiní se totiž mohou čištěním v myčce poškodit, nebo dokonce způsobit vadu samotnému spotřebiči.

Fotografie: Unsplash

Pánvičky

Jedním z nejnevhodnějších druhů kuchyňského náčiní, které se skutečně k mytí v myčce nedoporučuje, jsou pánvičky. Vysoká teplota a jednotlivé mycí režimy totiž jejímu povrchu zrovna nesvědčí, a mohou tak značně snižovat jeho nepřilnavé vlastnosti. Pokud navíc máte starší modely pánví bez speciálních povrchových úprav, může mytí v myčce způsobit jejich rezivění a velmi rychlé opotřebení.

Dřevěné náčiní

Ačkoliv jsou jednotlivé druhy dřevěného náčiní speciálně ošetřeny pro bezproblémové používání, jejich mytí v myčce není zrovna nejlepším nápadem. Snadno totiž nasáknou vodu, a tím může dojít k jejich „napučení“ a k následnému popraskání povrchu. Vysoká teplota je navíc může zkroutit a oslabit jejich pevnost.

Fotografie: Unsplash

Porcelánové náčiní se zlacením

Pokud vlastníte tento druh nádobí, pravděpodobně se jedná o značně luxusní prvek, sběratelský kousek nebo památku, kterou je nehodno zničit. Na místě je tedy správná péče a také značná dávka opatrnosti. Mytí v myčce tedy nepřipadá v úvahu. Mohlo by totiž dojít ke sloupnutí pozlacené nebo postříbřené části a také k poškození samotného porcelánu, který je velmi křehký.

Kuchyňské nože

Ať už se jedná o obyčejné nožíky nebo profesionální ocelové nože, jejich mytí v myčce nádobí se příliš nedoporučuje. Vysoká teplota a mycí intervaly je totiž nejen značně otupují, ale také mají vliv na rychlejší opotřebení a znekvalitňování jejich povrchu. Důsledkem toho je snižována jejich běžná funkce a může docházet dokonce i k rezavění.

Fotografie: Unsplash

Křišťálové nádobí

Podobně jako u porcelánu, i křišťálové nádobí se nedoporučuje mít v myčce. Jelikož se totiž jedná o značně křehký povrch, může velmi snadno dojít k jeho poškození. Vysoká teplota spojená s mycími prostředky může navíc na křišťálovém nádobí zanechat skvrny nebo ho zcela připravit o jeho původní lesk a blyštivou vlastnost.

Plastové materiály

Jedná se zejména o tenčí plasty, u kterých vlivem vysoké teploty hrozí deformace nebo naprosté poškození. Lepší je proto tento materiál vyčistit ručně, nebo podle možností nastavení myčky zvolit velmi šetrný mycí proces, nejlépe bez závěrečného sušení.

Fotografie: Unsplash

Litinové prvky

Může se jednat například o hrnce, které během mycího procesu v myčce mohou ztratit své nepřilnavé vlastnosti. Vlivem teploty a lešticích prostředků také může docházet k rychlejšímu opotřebení povrchu nebo dokonce ke známkám poškození a rezavění.

Jednorázové náčiní

Jak již název napovídá, jednorázové druhy kuchyňského náčiní nejsou vhodné k opětovnému používání a také ani k mytí v myčce nádobí. V ní by totiž pravděpodobně došlo k fatální destrukci jednotlivých kousků, které by však mohly poškodit dokonce samotnou myčku, a to jejím ucpáním nebo přitavením některého z materiálů k jejímu vnitřnímu prostoru.

Fotografie: Pixabay

Nádobí se zbytky jídla

Jelikož myčka nádobí není drtičkou zbytků, je důležité vyhýbat se vkládání příliš špinavého nádobí, nebo dokonce náčiní, na kterém se nachází pozůstatky pokrmu. Ty totiž snadno způsobí ucpání myčky nebo také ucpání kanalizačních trubek, což opravdu není zanedbatelný problém. Dobré je tedy nádobí před vložením do myčky mírně opláchnout, čímž se vyhnete jejímu zbytečnému znečištění.

Zdroj: PleineVie

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]