Tento snadný lidový trik vám pomůže rozpoznat ten nejlepší vodní meloun už v obchodě

Fotografie: Forest and Kim Starr / Creative Commons / Attribution 3.0 us

Osvěžující melounové období je tady. Nepodceňujte výběr celého melounu, jen díky všem smyslům vyberete v obchodě ten nejlepší kousek.

Nevalná chuť a světle růžová dužina jsou znamením, že jste si domů přinesli ne úplně dozrálý meloun. Mokvající tmavě růžový střed s výrazně sladkým aroma mají zase melouny přezrálé. Jak se těmto extrémům vyhnout a vybrat při nákupu takový, který bude akorát?

Sladké i zdravé osvěžení

Nejen rajčata balancují na hranici mezi ovocem a zeleninou, melouny jsou na tom podobně. Vzhledem k tomu, že je ale běžně najdeme u pomerančů a banánů, mluvme o nich jako o ovoci. A stejně jako většina ovoce jsou melouny nejen sladké, ale rovněž zdraví prospěšné. Jejich růžová dužina obsahuje antioxidanty, vitamíny skupiny B, hořčík, vápník, draslík a sodík, jak vyjmenovává portál Healthline.

A přestože jsou i české podmínky nakloněny pěstování melounů na zahrádkách bez skleníku, jak jsme psali na BydlímeÚtulně, většina lidí je i nadále kupuje v obchodech. Rozpoznat mezi fůrou zelených strakatých „míčů“ ale takový, který bude skutečně dobrý, je mnohdy obtížné. Proto se už při samotném výběru nechte vést svými smysly a uvidíte, že nesáhnete vedle.

Drtivá většina lidí pěstuje okurky celý život špatně kvůli této chybě. Postupujte takto

Prostor pro vaše smysly

I když si možná budete v supermarketu připadat trochu nepatřičně, nebojte se dostupné plody pořádně prozkoumat. Přece jen jde o vaše peníze, navíc kvalitní meloun bude obsahovat více výše popsaných prospěšných látek. Určitě tedy zapojte:

kousky melounu
Fotografie: Freepik
  • Zrak – vybírejte pravidelně zakulacené melouny bez poškození, s lesklou slupkou. Na spodní straně by zralý kousek měl mít podle portálu KobietaInteria žlutou skvrnu v místě, kde ležel na půdě.
  • Sluch – meloun si podržte u ucha a zaťukejte na něj. Pokud je zralý, ozve se dutý zvuk.
  • Hmat – středně velký, těžký meloun je zárukou zralosti. Menší by mohl být nedozrálý, příliš velký naopak přezrálý.
  • Čich – především u porcovaných melounů se nebojte a pořádně přivoňte. Nasládlý pach vás varuje před přezrálými kousky.

A pokud jste své ostatní smysly poslechli, poslední zbývající – chuť – vám jenom poděkuje.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*