Bez vodního melounu si nedokážeme parné letní dny ani představit. Není divu. Jedná se o chutnou zeleninu, která nás osvěží a nadopuje cennými vitamíny.
V supermarketech se to melouny jen hemží, ale vybrat si ten správný je pro mnoho lidí oříšek. Ne všechny melouny jsou totiž dostatečně zralé. Pokud si vyberete nevhodný plod, moc si na něm nepochutnáte, protože nebude sladký. Při jeho výběru se proto držte doporučených pravidel.
Meloun je plný vitamínů
Když se rozhodnete koupit meloun, trefíte do černého. Tento druh plodové zeleniny, který patří do čeledi tykvovitých, vás pohladí svou chutí. Je skvělé, že si ho můžete vypěstovat i doma na zahrádce. Obsahuje kyselinu listovou, jablečnou a citronovou, železo i vápník. Jedná se o nízkokalorickou potravinu, z níž připravíte lahodné smoothie, dezerty, zeleninový salát s fetou nebo zmrzlinu. Představivosti se meze nekladou.
Sledujte velikost i žluté skvrny
Při nákupu melounu sledujte jeho velikost. To je ze všeho nejdůležitější. Malé kusy nemusejí být dost sladké, proto se zaměřte na větší produkty. Když si vyberete velký těžký podlouhlý meloun, nebudete zklamaní. Nezapomeňte ho vložit do papírové tašky, která šetří přírodu a neprotrhne se. Rovněž sledujte žluté místo, protože meloun na něm „seděl“. Vždy se rozhodněte pro takový, jenž má žlutou až oranžovou skvrnu, je o poznání sladší.
Barva kůry i pavučiny hrají prim
Nikdy nekupujte meloun, který nemá krásně tmavě zelenou barvu. Nebude sladký. Také se vyhněte plodům s leskem a jasem. Kůra melounu musí být matná. Sáhněte po kusu od pavučin, protože bude dobře uzrálý. Pavučiny a rýhy na melounu jsou známkou sladké chuti a čerstvosti. Nakonec zkontrolujte zralost melounu zvukovou zkoušku. Pakliže je ťuknutí hluché a hluboké, vložte vodní meloun do nákupního košíku.
Zdroj: Moje Gotowanie