Brambory jsou nedílnou součástí obědů v mnoha domácnostech, ale občas se může stát, že při skladování vám vyklíčí. V tu chvíli je nemusíte vyhazovat, ale měli byste vědět několik informací.
Mnoho lidí je zvyklých, že k obědu patří brambory, a navíc je lze zpracovat několika způsoby. Z této suroviny se vyrábí nespočet druhů jídel a lidé neustále přichází na nové způsoby, co z nich udělat. Pokud je ale neskladujete správně, může se stát, že vám vyklíčí. Následně však není nutné je vyhazovat – každý člověk by měl znát informace, jak s nimi naložit.
Brambory zpracujte obvyklým způsobem
Vyklíčené brambory nemusíte nutně vyhazovat nebo je ořezávat, protože si z nich lze uvařit jídlo jako obvykle. Nesmí se však jednat o květy, ale pouze o malé klíčky, které nejsou nijak závadné. Jednoduše je ořízněte a brambory oloupejte obvyklým způsobem. Následně je zpracujte tak, jak máte rádi.
V tomto případě brambory nepoužívejte
Pokud budete brambory skladovat dlouhodobě v nevhodných podmínkách, může se stát, že z klíčků se stanou rostliny. Jestliže klíčky necháte přerůst a objeví se rostliny, tyto brambory byste již neměli používat. Uvnitř mohou být moučnaté nebo zkažené. V případě, že byste je snědli, je velká pravděpodobnost, že se u vás objeví problémy s trávením. To zahrnuje průjmy a zažívací potíže.
Vodu z uvařených brambor použijte při úklidu
Jestliže nemáte rádi zbytečné plýtvání, můžete využít vodu z brambor při následném úklidu. Při každém dovaření vodu z brambor nevylévejte, ale sbírejte ji. Bramborová voda je plná škrobu, jenž dokáže účinně čistit mastné povrchy. Jedná se o metodu, díky které získáte přírodní čisticí prostředek a ušetříte peníze za přípravky na úklid.
Brambory jsou prospěšné pro lidské zdraví
Tato zelenina obsahuje velké množství draslíku a také dokáže z těla odstranit zadržovanou vodu. Jestliže do svého jídelníčku zařadíte brambory, obohatíte své tělo o vitamín C a o energii, která je potřeba při náročnějších dnech. V případě, že byste rádi zhubli, nezapomínejte na konzumaci brambor, jelikož obsahují velké množství vlákniny, díky níž se cítíte více sytí. Také zajistí to, že nebudete mít chuť na různé sladkosti.
Zdroj: Healthline