Na jednu stranu vnímáme kopřivy jako běžný plevel, od kterého je lepší držet se dál. Avšak na druhou stranu tato rostlina proslula léčebnými účinky, takže stojí za pozornost.
S kopřivou by se měli spřátelit všichni zahrádkáři, pokud jim záleží na bohaté úrodě především jejich domácích rajčat. Právě z kopřiv totiž lze snadno připravit výborné hnojivo pro každou zeleninu, která pak hodně roste a je šťavná. Rostliny tak zároveň získávají větší odolnost proti patogenním faktorům. Podle následujícího návodu si můžete s dostatkem kopřiv toto hnojivo vyrobit vlastními silami a dopřát zelenině patřičný servis.
Proč stojí za to dát kopřivám šanci?
Vlastnosti kopřivového hnojiva jsou dány hlavně bohatým složením této rostliny. Jde o vynikající zdroj dusíku, draslíku a hořčíku, což jsou pro rajčata hlavní zdroje živin. Dále jsou kopřivy pokladnicí železa, zinku, křemíku a vápníku. Ovlivňují také kvetení a samotné nasazování plodů. Je také potřeba mít na paměti, že rajčata jsou na živiny opravdu náročná. Potřebují průběžně přikrmovat a jsou náchylná na škůdce a houbové choroby.
Hnojivo z kopřiv je pro ně posilujícím koktejlem, takže ožijí i slabé sazeničky. V létě se pak prohnou pod tíhou krásných, zdravých a šťavnatých rajčat. Kopřivové hnojení je navíc vynikající alternativou k syntetickým hnojivům. Nemá negativní vliv na půdu (ostatně z ní přímo pochází) a nezatěžuje ani samotnou zeleninu. Pěstování zdravých bio rajčat je díky tomuto prostředku nejen možné, ale také mnohem snadnější.
Kdy se vypravit na sběr kopřiv?
Přípravu tohoto účinného hnojiva mějte na paměti už na jaře. Nejvíce zmíněných prospěšných látek totiž kopřivy obsahují ještě před obdobím květu. To většinou začíná v červnu a může se protáhnout až do září. Duben a květen jsou tak měsíce, kdy je kopřiva nejcennější.
Jak vyrobit samotné hnojivo
Jde o jednoduchou záležitost, tudíž si poradí i naprostí začátečníci. Potřebujete 1 kilogram čerstvých kopřiv a 10 litrů obyčejné vody.
- Listy kopřivy nakrájejte ideálně na menší kousky a dejte na dno plastového kbelíku.
- Zalijte je vodou a nechte 1–2 týdny odležet, aby vykvasily. Přesný čas do značné míry závisí na povětrnostních podmínkách, doba je tedy orientační. Když je venku horko, bude kopřivový hnůj hotový dřív.
- Pracující obsah kbelíku silně doporučujeme jednou denně promíchat.
- Výsledkem fermentace může být pěna a také nepříjemně štiplavý zápach. Jestli chcete tyto projevy minimalizovat, přidejte trochu čedičové mouky. Vlastnosti tohoto přírodního hnojiva tím mimochodem posílíte.
Jak kejdu z kopřivy použít na rajčata?
Jakmile charakteristická pěna zmizí, je hnojivo připraveno k použití. Podmínkou úspěchu je zředění hnojiva s vodou v poměru 1 : 10. V původní formě může rajčatům snadno uškodit, protože je potřeba je nepřehnojit. Pro nejlepší výsledky toto domácí hnojivo použijte každé 2 týdny. Rostliny vám porostou bujněji a škůdci i plísně se začnou samotným plodům vyhýbat obloukem. Pak už vás čeká jen bohatá sklizeň a vynikající domácí zelenina.
Zdroj: GardeningKnowHow