Banánová slupka nalezne uplatnění jako přírodní hnojivo nejen pro rajčata a papriky

Banánová slupka obvykle končí v koši, zatímco to co je uvnitř ní milujeme. Banány, tropické ovoce, které patří k celosvětově nejoblíbenějším plodům. Konzumovat ho můžeme nejen samostatně v syrové podobě, ale s oblibou se přidává také do nejrůznějších dezertů či koktejlů, hitem poslední doby je banánová mouka. Každé malé dítě ví, že banány mají slupku, která je jakýmsi hygienickým obalem, který plod chrání před nejrůznějšími nečistotami i parazity. Výhodou je, že na rozdíl od jiných druhů exotického ovoce banánovou slupku jednoduše odstraníme pouhýma rukama. Možná jste ale až dodnes banánovou slupku vyhazovali. Pokud máte zahrádku, nedělejte to.

Tajemství ukryté v banánu

Banány jako takové jsou velmi zdravé, obsahují velké množství minerálů a vitamínů. Z vitamínů vynikají zejména vysokým obsahem vitaminu B6, ale obsahují také vitamíny C, B1, B2, E či kyselinu listovou. Z hlediska minerálních látek jsou bohaté především na hořčík, draslík, vápník, fosfor a železo. Konzumace banánů se doporučuje například lidem, kteří trápí problémy s vysokým krevním tlakem či srdcem.

Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny banány pomáhají rovněž při střevních problémech. Vhodné jsou i pro lidí trpící celiakií. Díky obsahu pouze přírodních cukrů jsou banány také výtečným ovocem pro diabetiky, na rozdíl od rafinovaných cukrů totiž nezpůsobují prudký nárůst glukózy v krvi.

Jak využít banánovou slupku?

Většina lidí neví, že mnoho z výše uvedených látek se neukrývá pouze v plodu, ale také ve slupce. Z tohoto důvodu je tak škoda banánovou slupku po konzumaci plodu vyhodit. Známé je především její využití na přípravu nejrůznějších hnojiv pro pokojové i venkovní rostliny a zeleninu, skvělých výsledků dosahuje zejména u rajčat a paprik, z pokojových rostlin se hojně využívá v případě orchidejí.

Banánovou slupku lze použít čerstvou či sušenou. Mimo to lze banánovou slupku přidat také do kompostu či jí pouze pokrýt půdu v okolí rostliny, které chcete dodat živiny. Slupka se totiž velmi rychle rozkládá a veškeré prospěšné látky z ní přejdou do půdy.

Příprava hnojiva z banánové slupky

V případě čerstvých banánových slupek se doporučuje jejich namočení do vody o pokojové teplotě. Na tři litry vody použijte tři slupky z banánu a nechte ve vodě louhovat po dobu tří dnů. Následně roztok zřeďte vodou v poměru jedna ku jedné a zalijte vaše rostliny a zeleninu jako obvykle.

V případě sušených banánových slupek je nutná jejich vyšší koncentrace, přibližně sušené slupky ze čtyř banánů na litr vody. Sušené slupky opět namočte, tentokrát po dobu dvou dní, následně opět zřeďte čistou vodou a použijte k zalévání.

Nezapomeňte slupky, ať již používáte čerstvé či sušené, je před použitím vždy umýt. Banány se totiž ošetřují nejrůznějšími chemickými přípravky a ty by poté mohly proniknout i do vašeho hnojicího roztoku.

Fotografie: Freepik, Pixabay