Mšice zažijí teror přírodními přípravky, které rostliny neohrozí. Odpuzovačem je i česnek nebo ocet

Fotografie: Depositphotos

Mšice dokážou velmi potrápit rostliny, na kterých se usadí. Pokud na ně narazíte, můžete mít bezpečný postřik vyrobený za malou chvíli.

Mšic existuje mnoho druhů, a mohou se tak lišit velikostí i barvou. Všechny však sají šťávu ze stonků a listů rostliny, čímž ji postupně oslabují a nakonec ji mohou zcela zlikvidovat. Na trhu najdete mnoho postřiků, které na mšice můžete použít. Ty domácí však fungují stejně dobře, a navíc neobsahují žádné chemikálie. Jsou tak bezpečné pro vás i životní prostředí.

Postřik z prolisovaného česneku

Česnek je silným přírodním odpuzovačem hmyzu, který odradí mšice a další škůdce od hodování na vašich rostlinách. Rozdrťte několik stroužků česneku (100 g) a zalijte je 1 litrem vody. Nechte alespoň 4 hodiny louhovat, ale čím déle necháte česnek ve vodě, tím více účinných látek se do ní dostane. Poté tekutinu přeceďte a nalijte do rozprašovače.

Postřik aplikujte na horní i spodní části napadených listů a postříkejte i stonek rostliny. Vždy dávejte pozor, abyste neprováděli postřik za přímého slunečního světla. Počkejte si na večer nebo ráno, aby stihl zaschnout, než se objeví silné slunce. Aby se na rostlině postřik dobře udržel, přidejte k němu pár kapek tekutého mýdla nebo jaru a promíchejte.

Postřik s octem

Smíchejte 1 šálek bílého octa s 1 šálkem vody a lžičkou tekutého mýdla nebo prostředku na nádobí. Směs promíchejte a nalijte do rozprašovače. Aplikujte ji na všechna místa, kde se mšice vyskytují. Ocet je také starým známým a účinným prostředkem, který mšicím vůbec nevoní. Uvidíte, že se díky němu mšic rychle zbavíte.

jablečný ocet
Fotografie: Freepik

Postřik z cibule a chilli

Cibule a chilli obsahují přírodní látky, které odpuzují mšice i jiné škůdce. Jejich kombinace v jednom postřiku je účinnou alternativou ke komerčním produktům. Nakrájejte 1 cibuli a 2 chilli papričky na menší kousky. Dejte vařit 2 šálky vody a do ní nasypte nakrájené suroviny. Nechte jen krátce vařit a pak hrnec sundejte z ohně. Jakmile tekutina vychladne, sceďte ji do rozprašovače a můžete ji ihned používat.

Zdroj: Domek i Ogrodek

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]