Zjistěte, co udělat se sklizenou mrkví, aby vám vydržela uskladněná několik dalších měsíců. Stačí tento jednoduchý trik a ochráníte ji před hnilobou i vznikem plísní.
Mrkev patří mezi nejoblíbenější potraviny, které si můžete vypěstovat na vlastní zahrádce. Skvěle se hodí při přípravě studených i teplých jídel, a navíc obsahuje velké množství vitamínů a dalších prospěšných látek, kterými velmi pozitivně působí na lidské zdraví. Aby vám vydržela uskladněná co nejdéle, vyplatí se znát tento geniální trik.
Na co si dát při skladování pozor
Důležité je při skladování čerstvých potravin dodržovat základní pravidla. Sklizené ovoce a zeleninu je ideální umístit na tmavé a chladné místo. To však musí být dobře větrané kvůli odvádění vznikající vlhkosti a výměně vzduchu. Příliš velké množství vlhkosti způsobuje plíseň i hnilobu, jež se pak mezi uloženými potravinami rychle rozšiřují.
Jak skladovat mrkev
K dlouhodobému skladování byste měli vybírat jen ty nejkvalitnější kousky. Každý zvlášť proto důkladně prohlédněte a uložte jen ty, které neobsahují žádné skvrny ani jiné známky poškození. K takovému účelu se hodí jen zralá a čerstvá zelenina. Předtím je dobré ji napřed trochu vysušit na slunci a poté uložit do vzdušných bedýnek nebo košíků.
Jak prodloužit dobu skladování mrkve
Aby vám tato kořenová zelenina během týdnů a měsíců uložených ve sklepě nebo spižírně neshnila, vyplatí se vyzkoušet při jejím uskladnění tento jednoduchý trik. Ten spočívá v tom, že mrkev do bedýnek naskládáte a jednotlivé vrstvy proložíte vhodným substrátem. K tomuto účelu vám nejlépe poslouží rašelina nebo jemně navlhlý písek.
Správné skladování vajec zajistí jejich dlouhou trvanlivost. Nedělejte stejné chyby jako 90% lidí
Rašelinový mech má vynikající absorpční schopnosti, díky nimž dokáže nasávat vlhkost ze svého okolí. Velmi oblíbený je při tvorbě rostlinných dekorací. V průběhu zimy vám však pomůže při skladování mrkve. Stačí zeleninu umístit na vrstvu mechu nebo pístku a dále jednotlivé složky vrstvit, dokud celou bedýnku nenaplníte. Takto si ji budete moci vychutnávat opravdu dlouho.
Zdroj: Domek i Ogrodek