Základy kompostování aneb jak založit svůj první kompost krok za krokem

Nevyhazovat zbytky jídel do klasického odpadkového koše se stalo (doufáme) už samozřejmostí ve všech domácnostech. Nejenže tak odpadkový koš zapáchá, ale je to škodlivé i pro životní prostředí. Běžně již lidé zbytky jídel házejí do kbelíku či menšího odpadkového koše. Někde je samozřejmostí, že se tyto zbytky pak jednou týdně odváží zároveň s jiným odpadem, jinde se musíte o likvidaci bohužel postarat sami.

Skvělým řešením je kompost. Kompostér můžete mít umístěný na balkoně, ve sklepě nebo na své zahradě. A pokud zahradu nemáte, není nic snadnějšího, než se domluvit s někým známým či přímo z vaší rodiny.

Jak s kompostováním začít

  • Nejdříve je nutné najít vhodné místo, kde kompostér umístíte. Ideální místo je takové, kde nebude vystaven přímému slunci, větru a dešti. Již při výběru kompostéru myslete i na přístup žížal a dalších půdních organismů. Podložka kompostéru by tedy měla být z propustného materiálu.

  • Jakmile máte vybráno místo, přemýšlejte nad jeho velikostí. Menším zahrádkářům postačí kompostér o objemu 400 až 600 litrů. Pro větší kompostování, kde hodláte přidávat i listí, trávu, větvičky, je pak vhodné sestavení vlastního zařízení, třeba z desek.

Příprava kompostéru

  • Pokud máte kompostér již na svém místě a připraven, zbývá umístit na dno buď slámu nebo drobné větvičky. Díky nim bude do kompostéru proudit vzduch a zamezíte tak zápachu.

  • Přibude-li do kompostéru větší množství listí, trávy, zbytků zeleniny, promíchejte kompost s trochou klasické zeminy, usnadníte tak práci drobným půdním mikroorganismům a živočichům.

  • Počítejte s tím, že kompost je třeba čas od času provzdušnit překopáním, zajistí to rychlejší vyzrávání. Mimo překopávání lze zrání urychlit pomocí aktivátoru kompostu.

Co do kompostéru nepatří

  • Plevel

  • Rosliny napadané škůdci

  • Rosliny s chorobami

  • Natě z brambor

  • Maso, kosti, tuk

  • Kameny, stavební suť

  • Popel

  • Trus domácích zvířat

  • Léky, chemikálie

  • Nerozložitelné materiály (plast, sklo, pleny atd.)

  • Pecky a slupky z tropického ovoce

  • Listí z ořešáku

Obrázky: pixabay