Zašlé příbory budou zářit jako nové. Vyčistit je pomůže i solný nálev a alobalová lázeň

Fotografie: Depositphotos

Každodennímu i „božíhodovému“ příboru navrátí lesk hned několik surovin ze spižírny. Je to rychlé a levné – za pár minut budete mít hotovo.

Levná a snadná řešení jsou často ta nejúčinnější. Vsaďte na ně i při čištění zašlých příborů a uvidíte, že neprohloupíte. K ruce si vezměte jedlou sodu, kyselinu citrónovou, sůl a dostatek alobalu. Pak se můžete pustit do práce.

Civilizovaně jedli už lidé v pravěku

Na to, že využívat příbor k jídlu je praktičtější než jíst rukama, přišel už člověk v pravěku. Dnes si stravování bez nože, vidličky a lžíce představíme jen těžko. Na stolech se mohou objevovat od základních po designově tvarované kousky, stejně tak rozličné mohou být materiály, z nichž se vyrábí. Setkat se tak lze s příborem dřevěným, kovovým, ale i cínovým či stříbrným, jak uvádí portál TableMatters.

Umístění příboru na stole i jeho používání má svá pravidla. Příbory se standardně zakládají vedle talíře tak, jak je budou hosté během večera potřebovat. Napravo od talíře tak patří nůž, polévková lžíce a nůž na předkrm. Nalevo poté vidlička na hlavní chod a dezertní vidlička. Špatnou reputaci si ale hostitel může získat nejen špatně rozmístěným příborem na svátečním stole, ale třeba i jeho zašlým vzhledem či skvrnami od rzi.

[hana-code-insert name=’seznammezi4a5odstavec‘ /

Vyčistí rošt z trouby, gril i zašlé příbory: Obyčejné brambory pomohou navrátit původní lesk

Ať je příbor hvězdou večera

Vytvořte si čistidlo na své starší příbory podle toho, co máte právě k dispozici ve své spíži. Portál KobietaInteria doporučuje:

  • Solný nálev – asi pět polévkových lžic rozpusťte v litru vody. Do nálevu ponořte příbor a přiveďte na několik minut k varu. Poté příbor vyndejte a důkladně otřete.
slánka sůl zrna
Fotografie: Pixabay
  • Kyselinu citrónovou – rozpuštěná v trošce vody poslouží jako čistidlo na rezavé skvrny.
  • Alobalovou lázeň – do hrnce dejte alobalovou kouli o velikosti pěsti, příbor a polévkovou lžíci soli nebo sody. Vše zalijte vodou a přiveďte k varu. Několik minut povařte a poté příbor vyndejte.

A pokud už jste na klasický příbor zanevřeli a používáte plastový, tak vězte, že ho po odsloužení můžete využít na zahradě, jak jsme radili už dříve na BydlímeÚtulně.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*