V kuchyni se velmi rád drží zápach. Jde o výpary z přípravy potravin, zápach odpadu ve dřezu a podobně. Udržet voňavou kuchyni je tak často náročným úkolem. Z toho důvodu jsme připravili několik rad a tipů, které vám s tím pomohou. Od této doby již bude vaše kuchyně voňavá a čistá.
Pravidelný úklid
Metody pro rychlé a důkladné nárazové vyčistění kuchyně jsou pracné a zaberou mnoho času. Mnohem lepší strategií je tak z pohledu eliminace nepříjemného zápachu pravidelný úklid. Snažte se nenechávat na lince potraviny, pravidelně utírejte nečistoty a vyprazdňujte dřez.
Pro snížení množství zápachu z odpadu jednou za čas nasypte do dřezu trochu jedlé sody a zalijte teplou vodou. S usazenou špínou pomůže kombinace jedlé sody a citronové šťávy, což vyvolá reakci, během které se nečistota uvolní a následně ji stačí jen setřít navlhčenou houbičkou.
Odstraňte zažraný zápach přepáleného oleje
Po smažení je nejhorší zbavit se typického zápachu. Ten má totiž tendenci ulpívat naprosto na čemkoliv. Pokud se tak pustíte do přípravy chutného smaženého jídla, připravte si později uklízecí náčiní a snažte se typický zápach dostat ze všech povrchů. Samozřejmostí by mělo být také důkladné vyvětrání.
Co budete potřebovat pro odstranění zápachu po smažení?
- Čistá voda
- Jedlá soda
- Citronový olej
Po smažení vezměte hadřík nejdříve namočený v čisté vodě. Otřete všechny možné povrchy včetně obkladů. Následně si připravte směs jedlé sody s vodou pro zachycení zápachu. Na závěr dané povrchy očistěte hadříkem namočeným v citronovém oleji. Tím dodáte kuchyni jemnou a příjemnou vůni, která se postará o zakrytí posledních zbytků nelibého odéru po smažení a vaření.
Samozřejmostí by mělo být také časté praní utěrek. Jednou za čas se zaměřte také na chňapky, v jejichž látce může také ulpívat nežádoucí zápach. Výměnou textilu v kuchyni za čistý zvýšíte šanci příjemné vůně a pomůžete eliminaci zápachu. Pravidelné větrání také pomáhá s udržením voňavé kuchyně. Platí to jak přímo během vaření, tak i kdykoliv během dne.
Pro snížení zápachu již přímo během smažení se doporučuje umístit do kuchyně nádobu s octem. Dobře funguje také vaření vody s octem v otevřeném hrnci na vedlejší plotýnce zároveň během přípravy smaženého pokrmu.
Umývejte nádobí
Obecně nejvíce smradlavou částí v kuchyni bývá dřez s neumytým nádobím. Velmi prostá, ale často opomíjená rada tak spočívá v pravidelném mytí nádobí. K tomu navíc přidejte také starost o samotný dřez. Při čištění se snažte používat přírodní prostředky, které jsou šetrné k lidské pokožce i životnímu prostředí.
Pro očištění povrchů využívejte také vody s octem, jehož vlastností je přirozené pohlcování pachů. Doporučuje se tak pro otírání poliček, pracovní desky, ale třeba i jako přídavek do vody pro vytírání.