Ze starých stájí rodinný dům. Proměna nemovitosti je neuvěřitelná

Rodinný dům má své klady. Kdo nechce novostavbu, ten se může pustit do rekonstrukce stávající nemovitosti. V tomto případě stájí. Ty byly skutečně tou nemovitostí, které stále na tomto místě už před mnoha desítkami let. Stáje byly skutečně využívány jako hospodářská budova. Ta se nyní proměnila k nepoznání.

Nemovitost z devatenáctého století

Samotné stáje byly nemovitostí, která na tomto místě stála už od devatenáctého století. Postupně přestala sloužit svému účelu a potom začala i chátrat. Naštěstí nedošlo k tomu, aby byla původní stavba stržena, protože došlo k její rekonstrukci. Už to však není stáj, ale je to rodinný dům.

Unikátní propojení dvou směrů

Pokud se architektům něco skutečně povedlo, tak je to propojení dvou směrů. Tedy historie budovy, kdy několik původních prvků zůstalo zachováno i u rodinného domu, tak jak byly v devatenáctém století vybudovány. Hlavním takto unikátním původním prvkem jsou především trámy, které ve své surové podobě zdobí celý interiér. Dále nelze zapomínat ani na výrazné kamenné prvky třeba v podobě jednotlivých stěn.

Tím druhým směrem je samozřejmě směr moderní. Ten je založen na tom, že nemovitost nabízí vše, co je ke spokojenému bydlení moderního člověka potřeba. Přesto ani v něm nechybí důraz na klasické věci, jako je třeba použití dřevěné podlahy, nebo určitý industriální styl pokud jde například o centrální osvětlení, které tvoří jenom žárovky v objímce.

 

Dům se dvěma patry

Staré stáje bylo možné zrekonstruovat na rodinný dům, který nabízí hned dvě patra. První patro nabídne poměrně prostorné studio s rozlohou 45 metrů čtverečných. Jeho součástí je také koupelna, u které je zajímavé, že bylo třeba vměstnat vše do rozlohy tří čtverečných metrů. Spodní část domu už je o poznání větší, protože ta disponuje celkovou rozlohou 170 metrů čtverečných.

Důraz na dostatek světla

I když původní stáje příliš světla nenabízely, současný dům byl upraven tak, aby bylo zajištěno, že žádná část interiéru nebude působit jakkoliv ponuře. Byla vytvořena velká okna, ze kterých je i nádherný výhled, stejně jako se dbalo i na to, aby interiér působil díky bílým stěnám světlým dojmem, který jak známo umí opticky zajímavě zvětšovat. Okna však nemohla být použita všude, hlavně kvůli původnímu rázu velké budovy a kvůli velké blízkosti sousedů.

Fotografie: Salome Giraude